Na budově Zdravotnické záchranné služby v kutnohorské Vojtěšské ulici je od úterý 8. července 2014 instalován tzv. babybox. Jedná se o dvaašedesáté zařízení svého druhu v České republice. Podobné, ovšem nikoliv tak moderní zařízení mají například v nedalekém Kolíně. Za devět let své existence zachránily babyboxy v Česku sto sedm dětí.

Kutnohorský babybox je prozatím ve zkušebním provozu (je ovšem již nyní zcela funkční), na oficiální uvedení do provozu si počkáme do 29. července.
„Vedle svého svého staršího kolínského bratra působí kutnohorský babybox jako stříbrný Mercedes 600 vedle šedivého Trabanta. Je vyrobený z nerezu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení děťátka se zcela samočinně zavřou. Interiér není pouze vytápěný, ale klimatizovaný, takže udrží teplotu 28 stupňů, i když na něj bude v létě svítit sluníčko. Kolínská bedýnka uvedená do provozu s pořadovým číslem osmnáct na Mikuláše roku 2008 ovšem pomohla vstoupit do nového života už dvěma nechtěným lidským mláďatům. Všechny babyboxy za devět let své existence v Česku pomohly 107 dětem,“ říká Ludvík Hess, předseda Nadačního fondu pro odložené děti STATIM a „otec“ českých babyboxů. Účelem fondu je zřizování a provoz schránek pro odložené děti zvaných babybox, jakož i podpora všech činností s tím spojených a poskytování pomoci odloženým a opuštěným dětem.
První zkouškou prošel právě dokončený kutnohorský babybox v úterý po poledni. Do schránky vložila figurínu místostarostka Dana Vepřková. „Těch patnáct vteřin, kdy se zavírají dvířka za odloženým miminkem je nesmírně dlouhá doba, dokonce i když jde jenom o zkoušku s figurínou. Vůbec si nedovedu představit, jaké to může být reálném případě,“ popsala svoje pocity Dana Vepřková a dodala: „Každý ze zachráněných životů je ovšem nesmírně důležitý, proto jsem ráda, že si pan Hess vybral pro umístění dalšího babyboxu právě Kutnou Horu.“
Velký podíl na zřízení babyboxu patří také primáři ZZS Otomaru Kušičkovi, bez jehož spolupráce by nebylo možné celou akci realizovat.
Jak vlastně zařízení funguje? Po uložení dítěte do vaničky v útrobách boxu se, po již zmíněných patnácti vteřinách, automaticky zavřou vnější dveře. Na obsazení boxu upozorní dispečink záchranky obrazem i zvukem počítač a kvalifikovaný personál může dítě z boxu v nejkratší možné době vyzvednout.
Babyboxy nejsou samozřejmě výhradně českou specialitou, obdobná zařízení existují v evropských zemích, Asii, Africe i Severní Americe. Děti zachráněné díky babyboxům se celosvětově počítají na tisíce.

(jok)
.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu