Jom ha-šoa, Den vzpomínání na oběti holocaustu, letos připadá na čtvrtek 16. dubna. Institut Terezínské iniciativy ve spolupráci s lokálními partnery pořádá veřejné čtení jmen obětí holocaustu v sedmi městech České republiky – Kutné Hoře, Praze, Brně, Kolíně, Liberci, Olomouci a Sušici. Tématem desátého ročníku jsou návraty a nenávraty českých a moravských Židů a Romů po osvobození v roce 1945.

Připojte se k nám ve čtvrtek 16. dubna na Palackého náměstí a přečtěte několik jmen a stručných osudů obětí nacistické perzekuce. Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci holocaustu, významné osobnosti veřejného a kulturního života, představitelé židovských i romských organizací a všichni ti, kterým památka obětí holocaustu není lhostejná.
Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“, je dnem, kdy se prostřednictvím občanských a náboženských obřadů vzpomíná na památku šesti milionů zavražděných Židů i na židovské hrdiny bojující proti nacistům. Cílem akce v ČR je připomenout společně židovské a romské oběti nacistické perzekuce a podpořit diskusi o současném stavu lidských práv.

(tz)

Jom ha -šoa 2015 - plakát

.

Zavřít menu