Již potřetí zavítá Noc literatury díky Městské knihovně také do Kutné Hory. Letos vám budou číst Martina Preissová, Miloslav Mejzlík, Václav Veselý a Jan Vlasák. Noc literatury přibližuje veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu prostřednictvím veřejných čtení. .…………………

Noc literatury se uskuteční letos v Kutné Hoře již potřetí. Na čtyřech místech našeho města budou herecké osobnosti již dnes večer v době od 18. do 22. hodin v hodinových intervalech číst literární příběhy z různých koutů Evropy. Ambicí projektu je představovat návštěvníkům současnou evropskou literaturu netradičním způsobem  a zároveň oživit večerní město netradiční akcí. Trojí atraktivitou projektu, tedy spojením zajímavého textu, neobvyklého místa a originální prezentace se usiluje o vytvoření jedinečného kulturního zážitku pro širokou veřejnost.

Evropská literatura v Kutné Hoře (plakát)
A s kým se budete moci v Kutné Hoře potkat? Ve štábním domku v zahradách GASK vám ochutnávku z literárního debutu Linn Ullmanové „Než usneš…“ nabídne herečka Martina Preissová. Že vám jméno Linn Ullmannová něco připomíná? Aby ne. Spisovatelčina matka Liv Ullmannová dodnes patří k nejvýraznějším tvářím severské herecké scény. Jako dítě přední norské herečky (a později také režisérky) a světoznámého švédského režiséra Ingmara Bergmana měla i Linn od dětství velmi blízko k herectví, byť se posléze vydala na literární dráhu.
V prostorách Městské knihovny na vás čeká setkání s románem rakouského spisovatele Arno Geigera „Starý král ve vyhnanství“ v podání Miloslava Mejzlíka. Starý král ve vyhnanství je knihou velice osobní a intimní. Geiger v ní čtenáři přibližuje svého otce, který onemocněl Alzheimerovou chorobou. Není to však pohled nezúčastněný, nýbrž pohled syna, který má svého otce v paměti zcela jinak a musí nyní přihlížet, jak se život tohoto muže kvůli nemoci mění.
Kutnohořan Václav Veselý si pro letošní rok připravil čtení z detektivky „Vražda na Hallandovi“. Stárnoucí spisovatelku Bess probudí jednou ráno výstřel. Její partner leží na náměstíčku před jejich idylickým domovem mrtvý. Zbloudilá střela? Úkladná vražda? Přitom Bess na tom už delší dobu není nejlépe. Dceru Abby z předchozího vztahu deset let takřka neviděla, svého šestadevadesátiletého dědečka jakbysmet. Jak zamíchá vražda Hallanda Bessinými podivně hozenými kartami? Kdo je vrah a jaká je Bess? Znala Hallanda vůbec? Text dánské autorky Pii Juulové si budete moci poslechnout v knihkupectví Kosmas.
České muzeum stříbra na Hrádku přivítá herce Jana Vlasáka, bude číst z válečného románu italského fyzika Paola Giordana, jehož první román „Osamělost prvočísel“ byl oceněn literární cenou Premio Strega a jenom v Itálii se ho prodalo přes milión výtisků.
Letošní Noc literatury se uskuteční mimo Kutné Hory také v třiadvaceti dalších městech v Čechách a na Moravě, ale také v zahraničí. Číst se bude na Slovensku, v Holandsku, ve Velké Británii, Bulharsku, Rakousku, Německu, na Ukrajině i v arménském hlavním městě Jerevanu.

(jok)

.

Připomeňte si atmosféru loňské Noci literatury v naší fotogalerii.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu