Ľuboš Beňa (dobře známý Kutnohořanům z vystoupení dua Beňa & Ptaszek) se spojil se svým spoluhráčem z dávných dob, také hráčem na rezofonickou kytaru (dobro), Peterem „Bonzo“ Radványim a přibral si bicí soupravu. Jejich repertoár je složený z klasických amerických standardů, ale i vlastních originálů zpívaných ve slovenštine.

Repertoár dua sestává z bluesových tradicionálů, z převzatých melodií (Tommy Johnson, John Esters, Doug Sahm) a z Radványiho autorských písní (spoluautorem dvou z nich je Beňa). Vedle rezofonických kytar na zazní foukací harmonika, kazoo či Beňova „kytara z kanistru“. Pánové již v minulosti spolupracovali a potkávali se poměrně často. Na trnavském Dobrofestu, který se Bonzo Radványi řadu let organizoval, se Ľuboš Beňa poprvé seznámil s rezofonickou kytarou. V roce 2002 vyšlo album Peter Bonzo Radványi & Ľuboš Beňa, na kterém však – s výjimkou jedné skladby – hrají každý zvlášť. V dalších deseti letech hrál Radványi především se svým volným uskupením Bonzo & The Resonators, zatímco Beňa vytvořil úspěšné duo s českým zpěvákem a hráčem na harmoniku Matějem Ptaszkem, se kterým se zaměřil především na interpretaci meziválečné hudby z Delty Mississippi.

Duo Beňa & Radványi hraje spíše hudbu poválečnou, z doby, kdy blues přijímalo svou současnou elektrifikovanou podobu. Jde tedy o písně energičtější, méně dřevní, odkazující ke klasickému rokenrolu i ranému středoevropskému bigbítu. Peter Bonzo Radványi se sám na scéně pohybuje od roku 1966, kdy spoluzakládal skupinu The Breakers. Dvě desítky let strávil jako profesionální hudebník v tanečních kapelách po celé Evropě a od 90. let – už opět doma na Slovensku – patří ke klíčovým postavám bluesové scény. On i jeho mladší kolega Beňa jsou držiteli mnoha bluesových ocenění a oba se hudbě věnují i jako organizátoři festivalů a koncertů.

Milan Tesař

.

blues café

 

 

.

Zavřít menu