V GASKu pracují dřevosochaři, foto: redakce

První ročník „Kutnohorského Dřevosochání“ uzavřela v sobotu 1. října vernisáž. Pětice dřevosochařů představila veřejnosti v zahradách GASK v Kutné Hoře svá díla, která za pomoci motorové pily a dláta vznikla během tří dnů.

Dřevosochaři a řezbáři zhmotnili svoje představy do podoby funkčních laviček, které najdou uplatnění v Kutné Hoře.

Účastníci vernisáže pak za pomoci modřínových šišek určili lavičku, která je nejvíce zaujala. Hodnocení prováděla rovněž odborná komise pod vedením moderátora vernisáže Stanislava Berkovce.

Nejkrásnější lavičkou bylo zvoleno dílo Radka Pluháčka z Bystřice pod Hostýnem, který dřevosochařství považuje za svého velkého koníčka. „Za symbol Kutné Hory jsem dle množství podzemních chodem ve městě zvolil Permoníka. Lavička pak symbolizuje jeho vozík, na kterém veze hrnec plný stříbrňáků,“ popsal Radek Pluháček své dílo.

„Nápad Dřevosochání vznikl před časem, kdy se na Královské procházce kácely smrky,“ připomněl starosta Kutné Hory Martin Starý„Přemýšleli jsme o tom, že by z pahýlů přímo na místě mohly vzniknout nějaké sochy, například pro děti. Jednatel společnosti Městské lesy a rybníky Stanislav Peroutka nás zkontaktoval s Jiřím Vorlíčkem z Ratají nad Sázavou a nápad na Dřevosochání v GASKu byl na světě,“ doplnil starosta.

„Výtvory se určitě povedly,“ konstatoval Martin Starý a pokračoval: „Příští rok bychom chtěli uspořádat druhý ročník. Třeba i s více umělci. Doufám, že jsme založli hezkou tradici.“ Lavičky od dřevosochařů by měly naleznout své využití:„Postupně se některá umělecká dílka budou objevovat v Kutné Hoře. Například v mateřských školkách, Vlašském dvoře, Spolkovém domě,“ uvedl starosta Kutné Hory.

redakce

Zavřít menu