Na věži kostela Matky Boží Na Náměti odbíjejí celou. Ponocný Václav s halapartnou a lucernou, v níž mu plápolá svíčka, hřímavým zpěvným hlasem oznámí: Desátá hodina večerní odbila. To už se kolem něho poblíž Katovy branky srotí poutníci, kteří se spolu s ním chtějí vydat do potemnělé Kutné Hory, kde tajemné kutnohorské pověsti ožívají…

Stejnojmenná produkce, v níž účinkují herci Tylova divadla a Herecké školy Václava Veselého, letos vstoupila do páté sezony, aby se opět stala nabídkou pro turisty v rámci bohatého programu Kutnohorského léta.

Jeho produkce byla loni nejnavštěvovanějším programem letního festivalu, kdy počtem diváků předčila i prohlídky Kostnice či chrámu svaté Barbory. A rekordní návštěvnost zaznamenává i letos. Loňský rekord 133 návštěvníků byl poslední červencový čtvrtek pokořen počtem 176 platících poutníků! Podle Veselého jsou nejlepší reklamou a propagací dobré reference od těch, co se netradiční noční prohlídky zúčastnili.  „Je to pak znát i na přibývajícím počtu návštěvníků,“ dodává a je vidět, že si šetří hlasivky, aby devadesátiminutové představení spolehlivě umluvil a byl dobře slyšet i na konci průvodu lidí. Ti se od hotelu U Kata se světýlky v rukou vydávájí po upravené trase.  „Díky některým okolnostem jsme museli trasu pozměnit, ale nakonec to bylo ku prospěchu produkce,“ říká představitel ponocného s tím, že nyní více vyniknou vizuální světelné efekty a také pohledy na nasvícené památky.

Pokud vás fotografie a informace nalákaly, dodejte si odvahy a pojďte se trochu bát při nočním putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory. Za svitu svící a ohňů průvodci povolají tajemné postavy Roziny Ruthardovy, Meluzíny, kostlivce, kata i havířů, a nechají pro vás rozehrát některé z kutnohorských pověstí. Třeba tu o Herně na Dolejším městě, O zvonu Semerník, O kláštěru na svatém Janě či O studni pod chrámem svaté Panny Barbory.

Prohlídky začínají každý prázdninový čtvrtek (kromě 18. srpna) vždy ve 22 hodin na parkovišti hotelu U Kata a končí před chrámem svaté Barbory. Za vstupné zaplatí dospělí 150 korun, děti od 6 let stokorunu. Je možné využít také rodinnou vstupenku. K dostání jsou na recepci hotelu, nejlépe před začátkem produkce. Počet návštěvníků není omezen, rezervace proto nejsou nutné.

tz

Zavřít menu