V knihovně měli návštěvníci příležitost nahlédnout do budoucí podoby a využití bývalé školy Na Náměti

Jak se klube Náměť byl název zajímavé prezentace plánů a fotografií přestavby bývalé základní školy Na Náměti, kterou pořádala 8. června Městská knihovna Kutná Hora ve svých současných prostorách. Ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová uvítala diváky s tím, že prezentace Jak se klube Náměť je po dlouhé koronavirové pauze vlastně první větší akcí pro veřejnost.

V úvodu připomenula fakt, že otázky nedostatečných prostor knihovny v Husově ulici se řeší od konce devadesátých let. Byly zvažovány různé možnosti, například výstavba nové knihovny na sídlišti, vedle Lidky nebo na autobusovém nádraží. Ze všech těchto variant nakonec zvítězilo řešení přestavby opuštěné bývalé základní školy Na Náměti. Gabriela Jarkulišová dále připomenula hledání možného řešení financování přestavby, kdy fakt, že budova školy byla zapsaná mezi kulturní památky, umožnil žádat o dotaci na revitalizaci této budovy.“ Žadatelem o dotaci byla Městská knihovna Kutná Hora, náklady na revitalizaci objektu byly v roce 2017, tedy v době podání žádosti, odhadovány na 147 milionů korun. Dotace, která byla Městské knihovně v Kutné Hoře prostřednictvím Centra regionálního rozvoje poskytnuta, činí 124 milionů korun, podíl města pak 23 milionů korun,“ konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic Městského úřadu Kutná Hora.

Součástí prezentace byly i snímky ze záchranného archeologického výzkumu. Archeologové pod podlahou tělocvičny zachytili středověkou studnu ze 14. století, která se stane přiznanou součástí přednáškového sálu. Zajímavé byly fotografie i záběry z dronu, které pravidelně ze stejného místa zachycují proměnu objektu v moderní vzdělávací centrum s převahou knihovnických služeb v interiéru i exteriéru. Celkové vyznění projektu sledují také odborníci na památkovou péči, konzultovány jsou například barvy oken, vstupních dveří, fasáda i jednotlivé prvky fasádní prvky. „Okna jsou v barvě tabáku, fasáda domu sluší. Vrata by měla být v provedení temně vínovo hnědá,“ doplnila Gabriela Jarkulišová s tím, že součástí objektu budou vedle oddělení pro děti a dospělé také přednáškové sály, knižní kavárna atd. Fotografie proměn objektu a vizualizace budoucí podoby nastínily představu budoucího využití jednotlivých pater objektu. Součástí prezentace byla i vizualizace budoucí podoby okolí knihovny. „Pokud půjde vše podle plánu, s ukončením provozu knihovny v Husově ulici počítáme v prosinci 2021. V lednu a únoru stěhování. Nové prostory Na Náměti bychom rádi otevřeli v březnu 2022,“ doplnila Gabriela Jarkulišová. Součástí nové budovy bude i automatický návratový systém knih z boku objektu.

„Zaměřit se nyní chceme na komunikaci se stávajícími čtenáři. Chceme znát možnosti, tipy a názory čtenářů na otevírací dobu objektu, pohyb po knihovně nebo na režim parkoviště. Čeká nás také změna názvu, nové logo. Pokud bude stavba pokračovat plánovaným tempem (což samozřejmě epidemie a její ekonomické důsledky mohou ještě ovlivnit), věříme, že rok 2022 bude rokem, kdy Kutná Hora bude mít svou novou knihovnu“  dodala ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová.

Monika Pravdová

Zavřít menu