Vážení spoluobčané, jistě všichni víte, že Kutná Hora letos slaví dvacáté výročí zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V rámci celoročních oslav tohoto významného jubilea je pro vás, kromě jiného, připravena také rozsáhlá kulturní a společenské akce, která se koná ve dnech od 24. srpna do 4. září.

.
„Dny francouzské kultury“ jsou nejen připomenutím, že UNESCO sídlí v hlavním městě Francie – Paříži, ale hlavně vyjádřením určité kontinuity mezi kulturou francouzskou i českou a to v mnoha směrech. Dva nejvýznamnější kutnohorské chrámy vznikly podle francouzských vzorů. Jsem ráda, že do Kutné Hory zavítá při této příležitosti také delegace našeho partnerského města Remeš, které je proslaveno nejen nádhernou gotickou katedrálou Notre Dame, ale i výborným šampaňským vínem. Festival „Dny francouzské kultury“ nabídne v ojedinělé atmosféře historických kulis Kutné Hory nahlédnutí do hudební, výtvarné, literární, dramatické, ale i someliérské či kulinářské atmosféry země, jejíž bohatá kulturní tradice i pověstný společenský šarm mají nesporně světový zvuk. Dějištěm jednotlivých programů budou historicky významná místa Kutné Hory a divákům se jistě naskytnou ojedinělé kulturní zážitky. Na některých akcích se mohou také sami podílet, formou workshopu si vyzkouší různá kulinářská umění francouzských mistrů – šéfkuchařů. Festival „Dny francouzské kultury“ v Kutné Hoře se tak jistě stane přitažlivým a důstojným připomenutím uplynulých dvaceti let, na jejichž počátku stál zápis Kutné Hory mezi nejvýznamnější a nejobdivovanější světové lokality.

Zuzana Moravčíková, místostarostka Kutné Hory
.

Notre Dame de Reims

Festival „Dny francouzské kultury“ začíná právě dnes! Od 19. hodin, po slavnostním přípitku, proběhne v parku U Tří pávů promítání fotografií z oblasti Champagne a ze slavností Johanky z Arku, které se konají každoročně v našem partnerském městě Remeši. Fotografie okomentují zástupci Francouzského institutu, kteří zároveň představí i zajímavosti remešského regionu. V rámci ochutnávky vín z oblasti Champagne, Burgundska a dalších se dozvíte mnoho zajímavého o světoznámé tradici francouzského vinařství. Večerem se prolne hudební vystoupení akordeonisty Michala Karbana a zpěvačky Hanky Svatošové zaměřené na francouzský šanson. Na místě si budete moci kromě vína zakoupit i francouzské sýry. V případě nepříznivého počasí se zahájení festivalu přesune do Sankturinovského domu.

.
Bohatý program s vůní Francie na vás čeká i v následujících dnech, konečně, posuďte sami…

25. 8. | 20:00 hod. CYRANO Z BERGERACU / EDMOND ROSTAND – Nádvoří Vlašského dvora. Městské divadlo Mladá Boleslav. Kdo by neznal romantický příběh o velké nenaplněné lásce Cyrana de Bergerac k jeho sestřenici Madelaine Robinové, zvané Roxana? Příběh, kde vede zápas krása fyzická s krásou ducha? Příběh, kde se šermuje kordy stejně briskně jako slovy? Jenže ono nejde jen o romantickou podívanou… za tím vším jsou nenaplněné životy hlavních protagonistů – Cyrana, Roxany a Kristiána. Život zkrátka není sladký jako kremrole cukráře Ragueneaua, ale drsný, plný slzí a krve jako je bojiště v Arrasu. Hrají: Petr Halíček, Aleš Petráš, Petr Mikeska, Roman Teprt, Petr Prokeš, Ivo Theimer, Martin Hrubý, Petr Bucháček, Václav Šanda, Svatava Milková, Eva Reiterová. Režie: Pavel Khek. Vstupné: 200,- Kč (vstupenky zakoupíte v informačním centru na Palackého náměstí; vstupenky jsou bez označení – volný výběr míst k sezení).

26. 8. | 19.00 hod. Snoubení šansonu a francouzské gastronomie – Vila U Varhanáře, Barborská 11. Velká večerní degustace. Jedním z míst, kde neopakovatelné kutnohorské panorama můžete vychutnat naplno, je terasa Vily U Varhanáře. Ve stínu Galerie barokních soch a Jezuitské koleje můžete během Dnů francouzské kultury denně vychutnat tříchodové menu z francouzských kuchyní v úpravě Václava Říhy, finalisty české Master Chef. K jídlu samozřejmě patří vína z francouzských vinic, která vybírá Aleš Svoboda ze společnosti La Caoba. Oba pánové osobně uvaří a představí spojení vybraných gastronomických lahůdek a vína. Večerem provází hudební vystoupení Michala Karbana a Hanky Svatošové. Rezervace na tel.: 327 536 900, www.uvarhanare.czwww.facebook.com/vila.uvarhanare.

28. 8. | 19:00 hod. ALLEGRI – KONCERT REMEŠSKÉHO SBORU – Kostel sv. Jana Nepomuckého. Allegri je hudebním uskupením mladých sólistů z Remeše, kteří pod vedením zkušených umělců, zejména sbormistra Jean-Marie Puissanta, ve svém repertoáru uvádí jak díla klasická, tak hudbu soudobou. Sbor vystupuje s orchestrem, varhany, klavírem či a cappella a účinkoval dokonce i se světoznámou kapelou Rolling Stones. V Kutné Hoře sbor vystoupí s klavírním doprovodem, na programu budou jak díla klasická, tak i moderní repertoár.

29. 8. | 14:00 – 18:00 hod. PREZENTACE PARTNERSKÉHO MĚSTA REMEŠ – Jezuitská kolej (GASK). Vystoupení sboru Allegri, degustace vín z oblasti Champagne a regionálních specialit. V Jezuitské koleji nejprve vystoupí Ensemble Allegri a capella (dle počasí ve venkovním amfiteátru), následně proběhne degustace vín z oblasti Champagne a regionálních uzenin v prostorech Štábního domku.  Zároveň zde bude k vidění i projekce plakátů, které Alfons Mucha vytvářel nejen pro výrobce vín ze Champagne. Degustace bude zpoplatněná, návštěvníci si budou moci víno zakoupit.

30. 8. | 12:00 – 17:00 hod. WORKSHOP A SEMINÁŘ NA TÉMA FRANCOUZSKÉ GASTRONOMIE – Štábní domek v zahradách GASK. Odpolední seminář na téma „Francouzská gastronomie“ povede jeden z odborníků na slovo vzatých, člen a školitel Pražského kulinářského institutu, Zdeněk Marcín. Návštěvníky naučí připravit několikachodové menu z francouzských specialit, samozřejmě všechna jídla bude možné ochutnat a pro ty odvážnější je připravena pracovní plocha i suroviny tak, aby mohli „zavařit“ spolu s šéfkuchařem. K menu bude připraveno víno z Vinotéky U Kamenného domu a společnosti La Caoba s. r. o. a sommelier Aleš Svoboda, který doplní veškeré informace o francouzských vínech vybraných k menu. Závěr pozdního odpoledne bude patřit Romanu Vaňkovi, taktéž z Prakulu, který se může pochlubit jedinečnou soukromou sbírkou historických jídelních lístků a tištěných menu z oblasti Francie. Vstupné: 450,- Kč / os., při zakoupení vstupenky předem na recepci hotelu Opat (tel. 327 536 900 nebo info@hotelopat.cz), případně online na www.kutnohorskeleto.cz pouze 430,- Kč / os. Doporučujeme zajistit si místa včas! Změna programu a školitelů vyhrazena!

30. 8. | 19:30 hod. LENKA FILIPOVA – KYTAROVÝ RECITÁL CONCERTINO – GASK – refektář. Tento hudební projekt navazuje na vydání klasického kytarového alba Concertino III. V komorním koncertu, který je věnovaný celé řadě úprav věhlasných skladeb pro klasickou kytaru, zazní i úpravy lidových písní, šansonu, ukázky keltských skladeb, ale i největší hity Lenky Filipové. Více info na: www.lenkafilipova.cz. Vstupné: 200,- Kč v předprodeji (IC Palackého nám., IC Sedlec, IC u chrámu sv. Barbory); 250,- Kč na místě.

31. 8. | 18:00 hod. KOMPONOVANÝ VEČER FRANCOUZSKÉ POEZIE A HUDBY / JAN KAČER A CUTHNA ANTIQUA – Preghaus ve Vlašském dvoře. Na literárně hudebním večeru z děl francouzských autorů vystoupí s literárním pásmem herec a režisér Jan Kačer, jejž v průřezu francouzskou tvorbou doprovodí kutnohorský soubor staré hudby Cuthna Antiqua pod vedením muzikologa a hráče na violu da gamba Jakuba Michla. Spolu s ním vystoupí Jiří Arnet na barokní loutnu a violu da gamba a Bohuslava Najbrtová, která bude hrát na spinet. Hudební proložky pochází z děl předních autorů komorní hudby takzvaného zlatého věku francouzské kultury, což je zejména období Krále Slunce, Ludvíka XIV. Vstupné: 100,- Kč (prodej pouze na místě před začátkem produkce)

31. 8. | 20:00 hod. DIOR A JÁ – Kino Modrý kříž. Francie, dokumentární, 89 min., mládeži přístupný. Přeneste se do bájemi opředeného světa módního domu Christian Dior a vychutnejte si exkluzivní pohled do zákulisí první haute couture kolekce z dílny nového uměleckého ředitele Rafa Simonse – díla vytvářeného s láskou, týmem lidí odevzdaných svojí práci. Film propojuje každodenní intenzivní pracovní shon světa módy s tajemnými ozvěnami minulosti ikonické značky a zároveň představuje poctu všem švadlenám, které věrně slouží Simonsově vizi. Vstupné100 Kč

1. 9. | 19:00 hod. LISTOVÁNÍ / ŽIVOT K SEŽRÁNÍ – MIKAËL OLLIVIER – Městská knihovna Kutná Hora. Listování s Lukášem Hejlíkem. Benjamin, pro všechny krátce Ben, žije s matkou na předměstí Paříže, chodí na sedmiletý gympl a je v pohodě. Jen ostatní jsou trochu nervózní. Ben váží o dvacet kilo víc, než by měl. Nezbývá než nastartovat vůli, přečkat výsměch spolužáků a pokusit se zhubnout. A taky pozná svou první lásku, Claire. Je tloušťka opravdu takový pech? Co se stane, když pro jednou člověk dietu poruší? A bude život poté krásný a snadný? Mikaël Ollivier na deka přesně vyvážil román o francouzském „metráčkovi“ současného světa, kde děti mohou mít všechno, co chtějí, a přitom jim často chybí to nejdůležitější. Přeložil: Erik Lukavský; úprava: Lukáš Hejlík

2. 9. | 19:00 hod. VALMONTOVY NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI / CHODERLOS DE LACLOS – Malá scéna Městského Tylova divadla. Představení spojené se slavnostním otevřením Malé scény Městského Tylova divadla. Divadelní soubor Mrsťa Prsťa z Kouřimi. Seznamte se s příběhem vikomta de Valmont tak, jak se odehrál před dvěma staletími. Ve svém románu jej zachytil Choderlos de Laclos, který zaznamenal vše, co bylo napsáno v dopisech, jež kolovaly mezi vikomtem, markýzou de Merteuil i dalšími postavami tohoto dramatu. Tento příběh představí soubor z Kouřimi navzdory jiným vážným divadelním i filmovým verzím, které jim byly prvotní inspirací, s nadsázkou a humorem. Byť mnohdy černým a cynickým. Hrají: Petr Němec, Martina Dobiášová, Tereza Drahotová, Radka Pšeničková, Tomáš Auterský, Martin Drahovzal, Kristina Hejduková, Lenka Auterská, Petr Žďárský, Klára Spodniaková, Daniel Čihák, Kateřina Mackovíková. Režie: Martin Drahovzal. Vstupné: 90,- Kč

3. 9. | 19:00 hod. EDITH PIAF ZNÁMÁ NEZNÁMÁ – Malá scéna Městského Tylova divadla. Uvádí: Aproposdivadlo, Praha. Vyprávění o nezkrotném pařížském „Vrabčákovi“ s jejími slavnými i méně známými šansony. Pokoušet se vytvořit pravdivou biografii o Edith Piaf vždy naráží na to, že zdroje informací o jejím životě si protiřečí. Nejznámější biografie – kniha Edith PIAF – napsaná údajně nevlastní sestrou Edith Simone Berteaut, je zřejmě z větší části fiktivní životopis, ba co víc, mnohé informace naznačují, že Simone dokonce ani není jeho autorkou. A právě demystifikace života této velké šansoniérky, který je zahalen rouškou pravd, polopravd i dohadů, je středobodem tohoto programu, a to vše v doprovodu šansonů této nesmrtelné zpěvačky s nevšedním hlasem. Účinkují: Edith Piaf – Eva Kriz-Lifková, Momone, „sestra“ Edith – Jana Hermachová, klavírní doprovod a případné komentáře – Milan Dvořák. Vstupné: 150,- Kč

4. 9. | 19:00 hod. JESKYNĚ ZAPOMENUTÝCH SNŮ – Kino Modrý kříž. Francie, dokumentární, 90 min., mládeži přístupný. Když v roce 1994 vstoupil francouzský archelog Chauvet a jeho tým do neznámého jeskynního systému v malebném údolí řeky Ardeche, netušil, že právě učinil fascinující objev, kterým se navždy zapíše do dějin. V jeskyni, která dodnes nese jeho jméno, totiž narazil na dosud nevídanou kolekci jeskynních maleb, jež jsou jednou tak staré než jakékoliv předchozí objevy. Desítky tisíc let hermeticky uzavřená jeskyně vydala kromě maleb i mnoho dalších stop po životě člověka a zvířat, která ho v té době obklopovala. Vzhledem ke křehkosti celého systému je jeskyně veřejnosti nepřístupná a oscarový režisér Werner Herzog (ikona světové kinematografie, autor řady hraných i dokumentárních filmů) byl prvním a zřejmě i posledním filmařem, jenž dostal možnost v jejích prostorách natáčet. Vstupné: 100,- Kč

.
Dny francouzské kultury v Kutné Hoře na Facebooku

 

.

Zavřít menu