Výstava ke stému výročí založení fotoklubu v Kutné Hoře potrvá v bývalém sedleckém pivovaru do 30. června. Nenechte si ji ujít.

Kutnohorský fotoklub otevřel 15. června v sedleckém pivovaru výstavu při příležitosti stého výročí založení 1. fotoklubu v Kutné Hoře. V úvodu předseda Kutnohorského fotoklubu Pavel Petříček připomenul historii založení fotoklubu v Kutné Hoře. „Dne 1. července 1921 Ota Reiner Založil Klub fotografů amatérů, který v krátké době čítal 200 členů. Spolu s Bedřichem Bervidem v roce 1936 začali vydávat klubový časopis Kutnohorský fotoamatér. S Iljou Bojanovským rád fotografoval Kutnou Horu a velice se zajímal o divadelní fotografii. V době okupace byl za svůj původ internován v Terezínské pevnosti a v roce 1942 zemřel v Osvětimi. Činnost fotoklubu v té době skomírala a během války zanikl,“ uvedl Pavel Petříček. Činnost fotografů se začala podle jeho slov obnovovat v 50. letech zakládáním fotokroužků při závodních klubech kutnohorských podniků. „Jedním z nich byl i ZK Rudných dolů, kde se prezentovali i bývalí členové 1. fotoklubu. Členem fotokroužku RD byl i Jaromír Procházka, který je nyní členem našeho fotoklubu,“ doplnil Pavel Petříček. S výsledky tvůrčí práce členů Kutnohorského fotoklubu, ale i jejich předchůdců z Klubu fotografů amatérů, se mohou zájemci seznámit v bývalém sedleckém pivovaru každý den od 10 do 17 hodin. Výstava, která se koná za podpory města Kutné Hory, potrvá do 30. června.

Kutnohorský fotoklub sídlí v Koukolově vile a uvítá mezi sebou i další zájemce o fotografii. Bližší informace získají na e-mailu karak.petricek@quick.cz.

Monika Pravdová

Zavřít menu