Sedmého ledna 2013 prohrála vyčerpávající boj s dlouho trvající chorobou jedna z nejoblíbenějších českých hereček všech dob, Jiřina Jirásková. Její mládí bylo spjato také s Kutnou Horou. Právě z kutnohorského klášterního gymnázia přestoupila na pražskou konzervatoř a posléze na DAMU.

 

 

Po absolutoriu hrála nejprve rok v Hradci Králové. V roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde působilavíce jak půl století. Od 30. května 1990 do 30. června 2000 zde také zastávala funkci ředitelky.
Před kamerou dostala první velkou příležitost ve špionážním dramatu Smyk, který v roce 1960 natočil režisér Zbyněk Brynych. Potom hrála ve filmech Každá koruna dobrá a Pohled do očí. V 60. letech objevil její komediální talent režisér a posléze i životní partner Zdeněk Podskalský. V 70. letech ale pro ni nastala nucená přestávka na jevišti i před kamerou. Na filmové plátno se vrátila v roce 1983 rolí zdravotní sestry na venkovském obvodě ve filmu Karla Kachyni Sestřičky. V televizi a ve filmu vytvořila více než 140 rolí .
Pár dní před svou smrtí byla nominována za vedlejší roli ve filmu Vrásky z lásky na Ceny české filmové kritiky. Spolu s ní v tomto snímku hrál také nedávno zesnulý Radoslav Brzobohatý.

Celý život jsem byla naladěná spíš do skepse a přineslo mi to mnoho příjemných okamžiků. Člověk, který je naladěn do skepse, může být často velmi příjemně překvapen. Člověk, který je naladěn optimisticky, riskuje, že bude zklamán. To se mi stávalo málokdy.“ /Jiřina Jirásková/

 

 

Zavřít menu