NÁZOR: Vánoční výzdobu města trumfují i nejmenší vesnice

Vážení čtenáři, staňte se součástí obsahu Kutnohorských listů. Počínaje lednovým vydáním vyčleňujeme prostor občanům města pro jejich příspěvky. 

Vážení radní,

současní, minulí a předminulí.

Dovolte, abych vám jménem občanů, podnikatelů a všech turistů, poděkoval za „krásnou“ výzdobu, vánoční trhy a celou vánoční atmosféru, která k vánočnímu času ve městech patří.

Mnoho z nás pamatuje dobu minulou, kdy nám svátky vánoční byly téměř zakazovány. A tak jsme s údivem a nadšením jásali za první výzdobu náměstí po roce 1989. Bohužel za dalších více jak 20 let se v oblasti výzdoby města nestalo téměř nic. Pouze vkusné osvětlení bylo vyměněno za nevkusné LED modré a v ulici Kollárova bylo instalováno několik opět modrých vánočních řetězů. Ve dvacetitisícovém městě se štítkem UNESCO je to velmi smutná vizitka. Kutnou Horu trumfují nejmenší obce regionu jako například Hlízov u Kutné Hory s pětistovkou obyvatel se světelnými dekoracemi na lampách, které postupně rozšiřuje.

Jsme snad jediné město, které nerozsvěcuje vánoční strom v den první adventní neděle. Touto tradicí, jež je nejspíše tradicí pouze na radnici, nás přímo nutí odjíždět k sousedům do Kolína a Čáslavi, obdivovat vánoční atmosféru a výzdobu, která je každým rokem doplňována a udržována.

Jsme jediné město, kde „vánoční trhy“ připomínají socialistickou minulost. Stinnou stránkou byla jediná akce Sladké Vánoce, pořádané paní Dvorskou a panem Steklým. Jste to ale vy, co měli těmto nadšeným lidem, podnikatelům v centru dělat tu pěknou kulisu vánoční dekorací a celkové podpory.

Vnímám to já a široká veřejnost jako velikou škodu pro město, občany, podnikatele a turisty.

Kutná Hora přímo vybízí ke vkusné vánoční výzdobě, která měla být již dávno realizováno nejen v centru, ale v ulicích Barborská, Tylova, Masarykova a nemělo by se zapomínat na obě sídliště.

Vánoční svátky a konec roku nás vždy nutí k určitému hodnocení a bilancování. Bohužel, stav a přístup radnice koresponduje a odráží se ve stavu, náladě a atmosféře města. Nekonečné napadání, osočování, odvolávání, namísto tvůrčí komunikace, která přináší výsledky občanům, kteří zastupitele svobodně volili.

Je nám z toho opravdu smutno, že tak krásné město musíme opouštět a trávit vánoční pohodu u sousedů, kterým tak trochu závidíme, u sousedů, kde jsou pravidelné trhy během celého roku a u sousedů, kde jsou atraktivní jak obchody v centru, tak nákupní centra.

Na ubohost vánoční Kutné Hory upozorňuji již několik let. Nechci jen kritizovat, navrhoval jsem a navrhuji opět řešení a postup:

  • na trhu je několik firem, které realizují kompletní řešení a výzdobu města
  • vizualizaci řešení prezentovat ve městě (co nejdříve), podpořit financování sponzorstvím firem, podnikatelů, krámkařů v centru, včetně veřejné sbírky občanů
  • trh nabízí firmy, které realizují kompletní řešení vánočních trhů ve městech, ale myslím, že je zde dost šikovných lidí, kteří by se zapojili, pokud by jim někdo podal ruku a měl zájem

Nabízí se jen otázka, má někdo zájem pro občany něco dělat, nebo máme na radnici málo úředníků, kteří by mohli projekt realizovat? Pokud bude zájem, rád pomohu osobně s koordinací v rámci možné kompetence.

Přeji všem občanům změnu v roce 2018 v podobě pozitivní radnice, která nás bude informovat o projektech, plánech, změnách, nápadech a realizacích, jež budou ku prospěchu městu a občanům.

Petr Berka, občan města

Zavřít menu