Veterán evropských palubovek, legenda českého basketbalu Luboš Bartoň, ocenil kvality sportovní haly Klimeška

Sportovní hala Klimeška v Kutné Hoře hostila od 27. do 30 června reprezentační tým basketbalistů do 18 let, jehož trenérem je od letošního března legenda českého basketbalu Luboš Bartoň. „Bývalý kapitán českého

nároďáku, veterán evropských palubovek a vítěz Euroligy z roku 2010 s FC Barcelona chce s týmem mladíků předvést kvalitní basketbal na blížícím se ME hráčů do 18 let, které se koná na přelomu července a srpna v Makedonii. Tým absolvoval na Klimešce celkem 8 tréninkových jednotek, plně využil ubytovací kapacitu s plnohodnotnou stravou, klubovnu k rozboru obrany i útočných kombinací a vyrazil na reprezentační utkání A-týmu do Pardubic,“ uvedl Ing. Michal Vavákmanažer sportovní haly Klimeška.

Ještě před zahájením tréninku ve sportovní hale Klimeška v Kutné Hoře Luboš Bartoň, který v současné době žije a působí v Barceloně, poskytl Kutnohorským listům krátký rozhovor:

Proč jste si vybrali pro trénink Kutnou Horu?

V Čechách chybí kapacita na trénování především mládežnických kategorií. Dozvěděli jsme se, že je tu nový subjekt, který nám to může umožnit. Jsme tu poprvé a naprostá spokojenost. Je to tu nové. Samozřejmě se najdou i věci ke zlepšení, něco nám tu zatím chybí. Jinak se tu staví druhá hala, takže si myslím, že to má potenciál. Kutná Hora není daleko od Prahy, není daleko od Moravy, takže na soustředění naproto ideální.

Zmínil jste, že vám v hale zatím pro úplnou spokojenost něco chybí, co jste naopak ocenil?

Myslím si, že hala je na basket jako stvořená. Je tu dostatek místa. Máme kondiční trenéry a hala má dostatek prostoru, aby mohli pracovat i mimo hřiště, tak se tu vzájemně nepleteme. Akusticky výborné, palubovka vynikající, je tu prostor, výborné světlo a Kutná Hora je navíc hezké město. Šatny a zázemí splňují naše požadavky. Co nám tu chybí je možnost vyprat sportovní věci. Jinak se tu super vaří. Myslím, že se to hodně povedlo.

Jak probíhal trénink?

Jsme tu jen čtyři dny. Mám raději kratší a intenzivnější kempy. Mnohem lepší je udělat čtyři dny kvalitní, nepřetáhnout to, ale namačkat do toho co nejvíc a pak si dát odpočinek, odjet domů, vypnout. Samozřejmě by kluci měli vědět, že tím, že odjedou, to nekončí. Musí přemýšlet nad taktikou, co se naučili, na čem můžou pracovat sami atd.  To je hrozně důležité. Zatím vše splňuje mé očekávání. Není náhoda, že jsme v Kutné Hoře. Na volné odpoledne jsme naplánovali, že pojedeme do Pardubic podívat se na zápas reprezentačního A-týmu. Kutná Hora – Pardubice… Hodně věcí bylo pro, abychom Kutnou Horu zkusili a nutno říct, že jsme mile překvapeni. Rozhodně vše pozitivní.

Sportovní halu Klimeška využívají místní sportovní kluby a oddíly, florbalisté, házenkáři, mají tu být zahájeny i tréninky futsalu. V červnu ale hala žila špičkovým basketbalem. „Blok basketbalových soustředění na Klimešce začali 23. – 24.června čeští basketbalisté  vozíčkáři. Širší kádr národního týmu byl vůbec prvním takovým kempem v nové kutnohorské sportovní hale. Handikepovaní košíkáři si Klimešku velmi pochvalovali, a proto na konci července dorazí na další soustředění. V polovině července přijede na Klimešku další reprezentační výběr, tentokráte ženy U18. A basketbalem bude žít i víkend 22-24. července. To Klimeška přivítá kemp České basketbalové federace se zaměřením na basketbalový rozvoj hráče. Vést ho bude už zmíněný Luboš Bartoň a ředitel basketbalových operací na Baylor University ve Waco v americkém Texasu Bill Peterson. Ten  je uznávaným odborníkem se zkušenostmi z NBA, kde působil téměř dvacet let u týmů Dallas Mavericks, Milwaukee Bucks a Golden State Warriors,“ dodal manažer sportovní haly Michal Vavák–M. Pravdová

Zavřít menu