ZUŠ Open Kutná Hora zahájí bubeníci průvodem v rytmu samby

Základní umělecká škola v Kutné Hoře se i letos od 27. do 31. května připojí bohatým programem k celostátnímu festivalu ZUŠ Open a představí prostory i jednotlivé obory školy. Záštitu nad akcí převzali starosta města Lukáš Seifert a senátor a dětský kardiolog Bohuslav Procházka. ZUŠ Kutná Hora slaví úspěch, i letos byla vybrána do celorepublikového zakončení festivalu svým programem, a to 8. června ve Valdštejnské zahradě v Praze.

Po loňském úspěchu bubenické show v centru města letos 27. května v 15 hodin bubeníci v rytmu samby vyrazí od Spolkového domu na Palackého náměstí, kde zahrají několik skladeb a nabídnou i malé překvapení. Slavnostní zahajovací koncert v refektáři GASK od 17 hodin nese příznačný název SPOLU. Účinkovat spolu s žáky školy budou i jejich pedagogové. „V premiéře také zazní nová znělka ZUŠ OPEN, kterou pro nás napsal skladatel a hornista Karel Čurda,“ uvedla Kateřina Fillová, ředitelka ZUŠ Kutná Hora.

Zdivočelé pohádky i večer monologů

Druhý den festivalu bude věnován dramatickému oboru. Zhruba půlhodinové představení Zdivočelé pohádky pro mladé otrlé diváky uvedou žáci literárně dramatického oddělení 28. května od 16 hodin v divadelním sále ZUŠ ve Spolkovém domě. Novinkou bude i Večer monologů. V podání žáků literárně-dramatického oboru zazní od 18 do 20 hodin ve čtvrthodinových intervalech osm monologů na osmi místech ve třech budovách využívaných ZUŠ, a to nejen ve třídách a sále, ale i ve sklepení. „K dispozici bude i mapa, aby zájemci mohli přecházet a vyslechnout všechny monology, například z Romea a Julie od Shakespeara nebo Ženy a panenky od Arnošta Goldflama,“ pozvala veřejnost ředitelka ZUŠ.

Tanec na nádvoří i vernisáž výstavy

Taneční obor se představí na nádvoří Spolkového domu 29. května od 16 hodin. V případě nepříznivého počasí tanečníci vystoupí v kostele sv. Jana Nepomuckého. „Od 17 hodin se ve Spolkovém domě uskuteční hlavní program, který nese název Barvohraní. Novinkou je, že hudební část komponovaného programu se na konci přetvoří ve vernisáž výstavy. Hrajeme si s barvami nejen malířskými, ale i zvuků nástrojů. Představí se žáci hudebního, literárně-dramatického, tanečního i výtvarného oboru,“ řekla Kateřina Fillová a doplnila, že výstavu Barvohraní ve Spolkovém domě bude možné navštívit do 21. června. Její součástí budou workshopy Oživlé obrazy pro rodiče s dětmi, a to 11. června od 15 do 16.20 hodin a 20. června od 14.30 do 15.30 hodin.

Koncert orchestrů v kostele Matky Boží Na Náměti

Smyčcový, kytarový orchestr a také spojené akordeonové soubory ZUŠ Kutná Hora a ZUŠ Františka Kmocha v Kolíně se představí 30. května od 17 hodin v kostele Matky Boží Na Náměti. „Smysl ZUŠ Open je také spojovat se a udržovat přátelství. Letos jsme ke společnému koncertu pozvali akordeonový soubor ZUŠ ze sousedního Kolína,“ doplnila ředitelka ZUŠ.

V kapli Božího těla se představí pěvecké sbory ZUŠ

Při závěrečném koncertu 31. května od 17 hodin vystoupí pěvecké sbory školy Cvrčci, Koťata, Muscina a Caritas.

Závěrečný koncert ZUŠ Open ve Valdštejnských zahradách

„Letos vystoupíme s naším novým projektem, což je propojení tanečního oboru a našich bicistů v rytmu samby a reggae,“ dodala Kateřina Fillová.

pra

Zavřít menu