Na Dačického 12 dorazí letos jeden z nejlepších současných českých běžců Martin Zajíc

Za necelé tři týdny čeká Kutnou Horu první velká sportovní a největší běžecká akce roku, 16. ročník Dačického 12. V zázemí závodu u chrámu svaté Barbory proběhne bohatý kulturní i doprovodný program, v předvečer závodu v pátek 9.8.2024 bude krom charitativního Běhu pro Světlušku vrcholem vystoupení stálice české electro undergroundové scény, kapely Midi lidi. V sobotu 10.8.2024 vyběhne několik stovek závodníků na kratší trať 5,2 km, hlavní závod o délce 12 km a děti ve třech kategoriích na tradiční kolečka kolem dominanty našeho města.

Startovní pole hlavního závodu každým rokem vábí velmi dobré běžce, dá se napsat i elitu českého běhu. Loni zde v traťovém rekordu 00:41:26 vyhrál Jáchym Kovář, např. mistr republiky v přespolním běhu, vynikající stýplař a mistr světa v běhu do vrchu v družstvech.

Pro letošní ročník ulovil management Clubu deportivo a spol. hvězdu současné domácí atletiky – Martina Zajíce. Martin je stříbrným medailistou z letošního MČR v bězích na dráze – 5000 metrů za 0:14:10, loni tento závod opanoval a koncem května tohoto roku se na mítinku v Bruselu Martin dostal pod magických 14 minut časem 0:13:52. Třikrát za sebou byl v posledních 3 ročnících legendárních Běchovic nejrychlejším Čechem a tím pádem mistrem ČR na silničních 10 kilometrů. Minulý rok zaběhl ve Valencii pulmaraton za 1:04:28 a byla to nejrychlejší česká půlka za poslední 4 roky. Na dráze i na silnici umí čas na 10 km stlačit pod vynikajících 30 minut.

A níže exkluzivní rozhovor pro CD*KH:

Martine, jak jsi se vůbec o D12 dozvěděl a jak zapadá 12 km kolem Kutné Hory do tvého běžeckého programu?

O závodu jsem se dozvěděl od Radka Práška, s kterým spolupracuji v rámci značky Oakley. Nevědomky jsem ale o závodu věděl už dříve od mého strejdy (pozn. aut. – strýc bude působit jako předjezdec na kole celého závodu:)

Závod mám v rámci objemové přípravy na druhou polovinu sezóny a také pro zpestření.

Jsi přeci jen dráhař a vyznavač silnice a asfaltu, jak si věříš na terénní Dáču?

Přestože primárně závodím na dráze a silnici, tak si moc užívám běh v terénu. Musí to být ale stále běhatelné. Sám dost trénuji v přírodě, kde chodím např. dlouhý běhy, klusy nebo kopce. Takže se i díky tomu na závod moc těším a věřím, že to poběží.

Traťový rekord drží z loňska jiný český elitní běžec Jáchym Kovář za 41:26. Zkusíš ho atakovat?

Pokusím se o to, uvidíme co bude v nohách, ale myslím si, že bych to měl zvládnout.

Tvým trenérem je bývalý vynikající český vytrvalec Robert Štefko. Jak si chválíš spolupráci, jaké jsou tréninky pod jeho vedením? Jaký je tvůj nejoblíbenější a naopak neoblíbený?

Je to super, jsem spokojený. Róbo je mi velkou inspirací, díky tomu, co dokázal v atletice, ale i proto, jaký je člověk. Moc si ho vážím a jsem rád, že mě trénuje. Vkládá do mě plno času, a rok co rok se díky tomu stabilně zlepšuji. Tréninky jsou postupný, jsou udělané přímo pro mě, ale zároveň nejsou přehnané. Trénuji vždy na co mám a v tréninku nezávodím, což je klíčové. Moje nejoblíbenější tréninky jsou tréninky na dráze, přesněji krátké úseky do 400m. Rád ale taky klušu, ideálně někde v lese na šotolině, když je sychravo nebo lehce mrholí. Naopak nejméně oblíbené mám kopce, například 3x5x300m. Obzvlášť v Keni, kde je vysoká nadmořská výška, to hodně bolí.

Jsi českým vytrvaleckým králem posledních let, reprezentuješ. Jaké jsou další běžecké cíle po Dačického 12?

Po D12 mě čeká ještě další příprava přes celý srpen a v září mi začne plno závodů – pražský Birell GP 10 km, MČR družstev na dráze, Prievidza 10 km a Běchovice.
Vrchol ale bude až koncem října, kdy poběžím 1/2 maraton ve Valencii, kde bych rád prolomil hranici 64 minut.

Michal Vavák, foto: Česká atletika

Zavřít menu