16.ročník D12 už tuto sobotu, registrováno je přes 250 běžců

Nadcházející pátek a hlavně sobota zažije Kutná Hora a okolí její dominanty pestrý sportovně-kulturní program. Na programu je 16.ročník běžeckého závodu Oakley Dačického 12, který vypukne už v pátek 9.8.2024 doprovodným charitativním Během pro Světlušku a hudebním koncertem, v sobotu 10.8.2024 vyběhnou stovky závodníků na hlavní závod na 12 kilometrů údolím Bylanky a Vrchlice, připravena bude i kratší trať o délce 5 kilometrů. Nebudou chybět ani závody dětí ve třech kategoriích a akcí spojených s Dačické12 se suma sumárum účastní více než 700 aktivních závodníků nejrůznějšího věku.

Okolí chrámu svaté Barbory začne žít Dačického12 už pátečním odpolednem, kdy bude moci vyzvednout si sportovní balíček s číslem a čipem na sobotní závod. Už poněkolikáté obstará doprovodný hudební program kutnohorský písničkář Vinc a jeho Red Light Street. Přibližně ve 21:20 se zhasne historické centrum a jeho veřejné i slavnostní osvícení a na 2,1 km dlouhou trať vyrazí s čelovkou cca 200 běžců, chodců, malých, velkých podpořit Nadační fond Českého rozhlasu, který pomáhá zrakově postiženým spoluobčanům. Registrace na Světlušku je zdarma, ale doporučuje se podpořit formou koupě nějakého z upomínkových předmětů.
Po zaběhnutí Běhu pro Světlušku vypukne hudební číslo a tahák večera, vystoupení populární kapely Midilidi, stálice české electro undergroundové hudební scény.
Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek jde právě do kasy Nadačního fondu ČR.

Sobota bude čistě sportovní záležitostí, aktuálně obsahuje startovní listina 253 jmen a mezi nimi září jméno Martina Zajíce, jednoho z nejlepších současných českých běžců. Martin je vicemistr na 5000m z letošní dráhy na MČR, ale tuto trať loni odkázal vyhrát. Uplynulé 3 roky byl nejrychlejším Čechem na legendárních Běchovicích a jako jeden z mála tuzemských borců dokázal svůj osobní rekord na 10km dostat pod 30 minut. Martin Zajíc bude aspirovat na nejrychlejší čas v celé historii závodu a pokořit skvělý čas 0:41:28, který loni zaběhl další český rychlík Jáchym Kovář. Mezi startujícími by neměl chybět také Kutnohorák Tomáš Tvrdík, poslední roky vždy nejrychlejší borec z našeho města a účastník nedávného MS v hyrox – hybridním fitness.

Kratší trasa o délce 5 km, která je v nabídce pořadatelů od roku 2022, odstartuje v 10:30, pár minut po ní pak hlavní závod na 12 kilometrů. Startérem bude Karel Ptáček, legenda kutnohorské atletiky.

Do závodů je stále možné se registrovat přes webové stránky www.dacickeho12.cz nebo pres link https://irontime.cz/prihlaska2374
Už ale bez možnosti pamětního trička s logem závodu, registrace bude možná i v den závodu, kdy se také budou moci do 10:00 vyzvedávat startovní čísla.

Dětské závody jsou na programu přibližně od 12:00, po doběhnutí většiny závodníků. Registrace do dětských závodů bude probíhat až na místě od 10:45 a bude se závodit ve třech kategoriích – předškoláci, 1.-2.třída a 3.-4.třída – na okruzích kolem chrámu svaté Barbory.

Svou účast na závodě a předávání cen přislíbil starosta města pan Lukáš Seifert nebo senátor MUDr. Bohumil Procházka.
Celá akce je podpořena několika partnery a subjekty, od Města Kutné Hory až po výrobce špičkových sportovních brýlí americké značky Oakley.

 

tz

Zavřít menu