Letošní prázdninový týden přinesl přátelství, neobyčejné zážitky i překonávání výzev

Poslední červencový týden bylo v charitním Středisku Na Sioně pořádně živo. Konal se zde tradiční prázdninový týden pro klienty naší sociálně aktivizační služby. Jelikož mají děti a mladí dospělí o prázdninách mnoho dalších aktivit a nedocházejí do střediska pravidelně jako ve školním roce, pořádáme pro ně intenzivní pětidenní nácviky sociálních dovedností. Při těchto setkáních se naučí mnoho nového a zažijí i hodně zábavy a dobrodružství. V letošním roce jsme prázdninový týden uspořádali odděleně pro mladší a starší klienty.

Zatímco mladší děti strávily prázdninový týden ve středisku a v ulicích města Kutná Hora, vyrazilo sedm starších dětí a mladých dospělých na jižní Moravu. Cesta vlakem do Starého Města u Uherského Hradiště byla sice dlouhá, ale na jejím konci čekalo na účastníky ubytování v krásném prostředí eurokempu Bojkovice. Koupání v bazénu, turistické výlety po okolí, návštěva ZOO, volejbal a fotbal – to vše se vešlo do programu. A nejen to. Našlo se místo i pro povídání, sdílení zážitků a emocí, vytváření deníků atd.

Pro některé klienty to bylo poprvé, kdy mohli vyjet někam bez rodičů a zažít situace, které jsou pro jejich spolužáky běžné. Například spát v chatkách, umět se postarat sám o sebe nebo fungovat celý den v kolektivu. „Byly i náročnější chvíle, únava, smutek, špatná nálada, ale všichni to dokázali ustát, navzájem se povzbudit a podporovat. Jinak jsem často zaznamenala smích, pošťuchování, spolupráci a rozvíjení kamarádských vztahů,“ vypráví Irena Řezníčková – Šenkapounová ze sociálně aktivizační služby. Právě navazování hlubších kamarádských vztahů je pro naše klienty velmi důležité, protože jsou často ohroženi sociálním vyloučením.

Tématem prázdninového týdne pro mladší děti bylo Poznej Kutnou Horu. Do tohoto úkolu se děti pustily za pomoci různých her a úkolů v městských parcích a ulicích. Navštívili jsme i několik památek – chrám sv. Barbory, GASK, Hrádek, katedrálu v Sedlci a další. Ve středu si děti užily canisterapeutické dopoledne s pejskem Jumbem ze spolku Prostě srdcem. Kromě bohatého programu se klienti učili, jak samostatně posvačit a připravit si pití (např. šťávu), něco koupit nebo vytvořit zážitkový deník formou koláže. Pravidelně se také věnovali nácviku relaxace. „Nejvíce se mi líbilo vyrábění pražského groše na Hrádku a běhání na čas,“ říká desetiletý Tom a jeho maminka dodává: „Děkujeme za skvělý prázdninový týden, Tomášek se těšil na každý den.“

Děkujeme všem klientským rodinám, pracovnicím Střediska Na Sioně a především firmě Čemores, která umožnila pobyt starších dětí na jižní Moravě. Doufáme, že se nám podaří uskutečnit prázdninový týden v podobném formátu i napřesrok.

Michaela Jandejsková, foto: Středisko na Sioně Oblastní charity KH

Zavřít menu