Kašna na Václavském náměstí byla v péči restaurátora

Kamenná kašna na Václavském náměstí v Kutné Hoře byla o prázdninách v péči restaurátora Martina Kulhánka. Vnitřní plochu především dna kašny nově pokrývá olověný plech.

Ve spolupráci s Technickými službami Kutná Hora byla provedena úprava vodoinstalace v rozsahu nutném pro položení olova. Po očištění a drobné opravě kamenných prvků, opravě dna a trhlin pokryl Pavel Zděnek dle návrhu restaurátora Martina Kulhánka vnitřní plochu bazénu a nohu kalichu olověným plechem. Nejprve si vytvořil šablonky, ty přenášel na olověný plech a postupně vyplňoval vnitřní části kašny až do výše, kde bude hladina vody. Části plechu, které musejí těsně přiléhat ke kameni, spojoval letováním. „Oplechování zajistí dlouhodobou životnost především u dna kašny, které bylo v zimních měsících nejvíce vystaveno působení vlhkosti a mrazu. Údržba kašny tak bude z dlouhodobého hlediska méně časově i finančně náročná. Olovo zároveň bude působit biocidním účinkem a bude částečně omezovat růst zelených mikroorganismů, který je v letním období v daném případě značný,“ uvedl Martin Kulhánek, sochař a restaurátor..

Kašnu město postavilo v rámci úpravy západní části Václavského náměstí po dokončení zádlažby v roce 2008.

Kamenné bloky původní barokní kašny vytesané z kutnohorského pískovce, mušláku, byly nalezeny v zemi v parčíku v Radnické ulici. Původní dřík kašny i s rozetou se však dochoval pouze z části, proto byl tehdy vytesán nově. Lavice z kamenných kvádrů pocházejí ze hřbitova. K čemu původně sloužily, se nepodařilo vypátrat. Prostranství s kašnou bylo slavnostně uvedeno do provozu 26. června  2008.

M. Pravdová

Zavřít menu