Zpomal! Na Jungmannově náměstí se lidé sešli na sousedských slavnostech Zažít město jinak

Jungmannovo náměstí ožilo sousedskými slavnostmi v sobotu 21. září. Pro letošní rok organizátoři přichystali program se zastřešujícím tématem Zpomal! Cílem bylo sblížit sousedy, užít si prostor bez aut a zpříjemnit si místo pro život.

Program celého dne byl nabitý. Kromě využití malování na obličej mohli mladí kreativci tvořit v dílničkách zpoMALUJ, Voskové ubrousky na sváču, Hlava plná květů, v Hudební dílně Štěpána Kafky, v truhlářské dílně Ondřeje Exnera, ale i v LEGO koutku od Museum of Bricks. Děti také závodily v soutěžích Zpomal kolo! a Zpomal čokozávod. Dopoledne byly svědky bublinové show Daniela Kunáška Zabublej!

Nejen dospělí si zacvičili jógu či aikido, zašli na masáže s Lindou Živnůstkovou, byli svědky módní přehlídky Little Things a Etnik, zhlédli divadlo OLDstars on the ROAD a nebo se účastnili prohlídky náměstí s Josefem Kremlou. Hudební složku slavností zajistily skupiny Baruš Mima, Brass Ansambl GB, Jonáš a Double Guitar Band.

Pro návštěvníky sousedé přichystali i občerstvení. Dobrá čajovna lákala svým čajovým obřadem, skautský oddíl připravil hru a T. J. Sokol zase stezku obratnosti. Na slavnostech měla stánek i Knihovna NZDM Archa, Středisko Na Sioně, MŠ Pohádka, Knihovna lidí Centra podpory vzdělávání, Pohádky z dalekých zemí CPIC, Křesťanské společenství a Benefice Párkem proti Putinovi. Po celý den lidé soutěžili v tombole.

Sousedské slavnosti moderovali Hana Zoufalá, Martin Kunášek a Amia Stránských.

Zažít město jinak je celorepubliková iniciativa, ke které se stovky lokalit celé republiky připojují už od roku 2006. Celý projekt zaštiťuje spolek AutoMat, ale v jednotlivých obcích si své slavnosti připravují místní spolky a organizace.

Dora Procházková

Zavřít menu