100 let bratrské modlitebny. Památkář Aleš Pospíšil přednášel o rondokubismu

Na přednášku o národním stylu rondokubismu lidé přišli v neděli 29. září do modlitebny Církve Bratrské na Masarykově ulici. Výklad doplnila i prohlídka prostor modlitebny a přilehlé zahrady.

Při 14. ročníku Dne architektury, který organizuje spolek KRUH, se v Kutné Hoře mohli lidé podívat do rondokubistické modlitebny Církve Bratrské. Tématem bylo 100 let existence bratrské modlitebny.

Historik umění a památkář Aleš Pospíšil přednášel o národním stylu rondokubismu od 14:00. Lidé se dozvěděli, na jakých principech rondokubismus funguje, jak vypadala Kutná Hora na počátku 20. století, které budovy v Kutné Hoře jsou vystavěné v obloučkovém kubismu i jména předních českých architektů tohoto stylu. V přednášce nechyběl ani popis procesu výstavby modlitebny a jejích typických rondokubistických znaků. Závěrem návštěvníci nahlédli do prostor modlitebny nad hlavním sálem a viděli také přilehlou zahradu.

Spolek KRUH se věnuje propagaci architektury s cílem lidem přiblížit současnou architekturu. Jedním z jeho projektů je celorepublikový festival Den architektury, který pravidelně organizuje už od roku 2010. Součástí projektu Kruh jsou i přednášky a diskuze o architektuře a festival Film a architektura. Spolek vydal i sborníky o architektuře, které zachycují činnost spolku formou rozhovorů s autory přednášek.

Dora Procházková

Zavřít menu