Tanec patří mezi základní společenskou znalost. Antonín a Jana Novákovi zvou milovníky tanečního sportu na celoroční nábor do taneční školy

Taneční škola Antonín a Jana Novákovi začala s výukou tance pro taneční soutěže na začátku devadesátých let nejprve pod T. J. Sokol Kutná Hora, pak pod Domem dětí a mládeže. Jako oficiální organizace působí od roku 2006. Tanci se Jana a Antonín Novákovi věnují celý život. Pořádají taneční kurzy jak na sportovní rovině, tak na té společenské, do které probíhá nábor po celý rok.

V následujícím rozhovoru poskytují Antonín a Jana Novákovi další informace o taneční škole.

Co všechno pro veřejnost taneční škola nabízí? 

Nejprve je potřeba říct, že tanec jako jeden z mála sportů má dvě roviny. Sportovní a společenskou. U obou aktivit používáme stejný název Taneční škola Novákovi Kutná Hora, i když činnost jako taková je striktně rozdělena.

Náplní sportovní části je jasná příprava na taneční soutěže. Sportovci se zúčastňují postupových tanečních soutěží po celé ČR. Ti výkonnější se účastní i těch zahraničních, a to i na úrovni soutěží do světového tanečního žebříčku WDSFD (World DanceSport Federation). Pro toto je nutné být členem Českého svazu tanečního sportu, což je naše organizace od roku 2006.

Společenská část vlastně časově kopíruje naši činnost sportovního oddílu a v některých případech se i prolíná. Pořádáme klasické taneční kurzy pro mládež a pokračovací taneční pro mládež, učíme v nich. Zde je samozřejmě potenciál získat i nové členy do sportovního oddílu. Relativně samostatnou kapitolou jsou pak taneční kurzy pro dospělé, kde máme celkem silnou základnu.

Pro všechny tyto kategorie pak pořádáme kromě pravidelných kurzů a tančíren také Taneční ples a Vánoční tančírnu v KD Lorec v Kutné Hoře.

Kolik má vaše organizace členů?

Počet členů se pohybuje průměrně mezi 40 až 50 a je složen prakticky z dětí a mládeže. To je údělem okresních měst, kdy jde většina studentů po maturitě na vysoké školy do větších měst a buď se sportovním tancem končí, nebo přechází do klubů ve městě svého studia.

Na jakých principech taneční škola funguje? Jak žáky rozdělujete?

Tady se vrátíme zpátky ke sportovnímu oddílu. Členění je samozřejmě trochu těžší, protože přicházejí začátečníci ve věku kolem šesti let, ale také začátečníci ve věku patnácti let, s čímž se na malém městě „perou“ snad všechny taneční kluby. V zásadě však máme základní členění pro děti do cca dvanácti let, a pak další dle výkonnosti, po dohodě si je přerozdělujeme.

Všichni členové mají možnost se zúčastnit společných seminářů, a pak mají vedené a volné tréninky. Další možností jsou individuální lekce se špičkovými externími trenéry, se kterými spolupracujeme již několik let a s kterými pořádáme i společné semináře.

Jaká je vaše vize pro členy taneční školy?

Snažíme se k tanečnímu sportu přilákat co nejvíce zájemců a připravovat je na taneční soutěže, a to i v těch nejvyšších tanečních třídách. Taneční sport přináší i něco dalšího. Tanec je párová záležitost, a proto se musí všichni naučit komunikaci a vzájemné spolupráci chlapce s dívkou, nebo chcete-li muž se ženou. A to je to, co si u nás vyzkoušejí všichni sportovci. No a i kdyby to v té výkonnostní části nevyšlo, odnesou si tuto zkušenost. Tanec totiž patří mezi základní společenskou znalost. To je to, co nás těší.

Kdo všechno může do taneční školy docházet?

Do sportovního oddílu dochází děti ve věku od cca pěti let, ale záleží na tom, jak je dítě schopné soustředit se na výuku. Pak také dochází dospělí do zhruba 21 let věku. I když je tanec párovou záležitostí, mohou všichni začít chodit samostatně. Do společenské části taneční školy je horní hranice prakticky neomezená.

Co mají zájemci udělat pro to, aby se stali členy vaší organizace?

Pokud se někdo chce stát členem taneční školy, stačí nám zavolat nebo napsat mail na kontakty, které jsou uvedeny na našich webových stránkách www.tsnovak.cz. My se s nimi dohodneme na společné schůzce v rámci našich tréninků a řekneme si, co je potřeba a co od toho očekávají, samozřejmě se nikdo nemusí bát na cokoliv zeptat. Nábor probíhá po celý rok.

Pořádáte nějaké doprovodné akce pro členy taneční školy?

Hlavní akcí pro členy sportovního tanečního klubu je taneční soutěž O KUTNOHORSKÝ GROŠ, kterou pořádáme bez jediné přestávky už 22 let a v roce 2023 se chystáme na 23. ročník. Tato akce je však velice závislá na sponzorech, díky kterým se nám těch 22 let daří soutěž uspořádat, stejně tak i díky podpoře Města Kutná Hora. Dalšími doprovodnými akcemi jsou již zmíněné lekce se špičkovými českými trenéry.

Pro více informací navštivte webové stránky www.tsnovak.cz.

Dora Procházková

Zavřít menu