Komentované prohlídky znovuotevřeného okruhu Kapličky na stříbrné stezce se účastnilo kolem osmdesáti zájemců

Vedle hlavních a nejvýznamnějších historicko-architektonických pamětihodností Kutné Hory se občanům a návštěvníkům města nabízí také poznání poněkud opomíjených drobných památek prostřednictvím okruhu Kapličky na stříbrné stezce. Po zahájení a úvodní etapě projektu v roce 2019 zbrzdilo jeho rozvoj období koronavirové pandemie. Slavnostní znovuotevření poznávacího okruhu Kapličky na stříbrné stezce se uskutečnilo 30. září dopoledne u kapličky Panny Marie poblíž kruhového objezdu u ulic Štefánikova a Československých legionářů.

Přestřižení pásky se ujali starosta Kutné Hory Lukáš Seifert, místostarostka Kateřina Špalková a arciděkan místní farnosti Vladislav Brokeš. Přítomna byla i delegace Mezinárodního společenství dospělých skautů a skautek (ISGF) z Rakouska. Organizátory zastupovala autorka projektu Hana Kaprálková a producent Slavomil Janov.

„Cílem projektu je začlenit kapličky do celkové mozaiky historických architektonických pamětihodností Kutné Hory,“ uvedla Hana Kaprálková. Vytvoření poznávací trasy je společným projektem klubů dospělých skautů z Kutné Hory a Prahy.

Komentovanou prohlídku po kapličkách v historickém centru města absolvovalo na osm desítek zájemců.

„Trasa poznávací stezky je vytyčena tak, že ji mohou absolvovat i rodiče s dětmi, stejně jako zájemci se zdravotním postižním. Toto ocenili i zástupci světové organizace dospělých skautů, kteří kutnohorské „kapličky“ zařadili mezi pět nejlepších projektů práce skautů pro společnost v Evropě, řekl Slavomil Janov.

Vycházka nabídla účastníkům také atraktivní pohledy na panorama města.

Přestože vlastivědný okruh nabízí poznání 18 kapliček, v zákoutích Kutné Hory lze objevit i torza bývalých kapliček. Pokud by v budoucnu došlo k jejich obnově a zrestaurování, trasa může být podle slov organizátorů projektu ještě rozšířena. Poslední zastavení vycházky bylo u další z kapliček zasvěcených Panně Marii v ulici U jelena nad Dolejším městem.

Více o poznávacím okruhu naleznou zájemci na webu kaplicky.skauting.cz.

tz, red, foto archiv/kaplicky.skauting.cz (Libor Čermák, Ladislav Marek a Slavomil Janov)

 

Zavřít menu