Výstava v Kamenném domě připomíná dlouholetou tradici kutnohorského varhanářství

Dlouholetou tradici kutnohorského varhanářství od 17. do 20. století připomíná nová výstava v Kamenném domě, kterou České muzeum stříbra připravilo ve spolupráci s prostějovským muzeem HARMONIUM – HISTORIE. Součástí expozice je pět harmonií od firmy Jan Tuček Kutná Hora a také zřejmě jediné dochované harmonium postavené od firmy Emanuel Štein a Bohumil Tuček z Kutné Hory. K vidění je i tzv. kukačka, která byla součástí harmonia od Jana Tučka z roku 1905 a napodobovala ptačí zpěv.

Slavnostního zahájení výstavy se účastnili i někteří potomci varhanářských rodin z Kutné Hory. Součástí vernisáže byl i koncert na vystavená harmonia v podání Ondřeje Muchy a jeho ženy (harmonia) a Jana Tomanka (housle).

Vystavené nástroje jsou zapůjčeny z muzea HARMONIUM – HISTORIE, první soukromé expozice harmonií v ČR, kterou založil Ondřej Mucha ve spolupráci se švagrem houslistou Janem Tomankem v roce 2022.

Jak při vernisáži doplnila Kateřina Vavrušková z Českého muzea stříbra, připraveny jsou doprovodné akce k výstavě. Příležitost setkat se s Ondřejem Muchou bude mít veřejnost již 17. května v rámci Muzejní noci.

pra

Zavřít menu