22. mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy bylo zahájeno 2. července v refektáři GASK

V Kutné Hoře se opět od 2. do 6. července setkávají špičkoví kytaristé z celého světa. Účast na 22. mezinárodním bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy v Kutné Hoře potvrdilo 67 soutěžících z 24 zemí světa. Součástí programu budou nejen mistrovské kurzy, ale i výstavy kytar a not, koncerty pro veřejnost atd. Slavnostní vyhlášení výsledků obou kategorií a předávání cen se uskuteční v sobotu 6. července v GASK.

Ještě před úvodními slovy a slavnostním zahájením bienále se uskutečnil koncert kytaristy Marca Piperna z Itálie. V refektáři Galerie Středočeského kraje uvítala přítomné umělecká ředitelka soutěže Anna Hronová a jak je již tradicí, ke slovu i k hudebnímu úvodu se dostal dlouholetý člen poroty Štěpán Rak. Místa v hledišti byla zaplněna do posledního místa. Čestnými hosty zahájení byla Její Excelence velvyslankyně Chorvatské republiky Ljiljana Pancirov, kulturní atašé velvyslanectví Polské republiky Laura Trebel-Gniazdowska a ředitelka Lisztova institutu paní Hajnal Kassai. Dámy se před zahájením setkaly ve Vlašském dvoře se starostou Kutné Hory Lukášem Seifertem, místostarostou Josefem Viktorou a poslancem Jiřím Havránkem. Řeč přišla na 30. výročí zapsáni Kutné Hory na seznam UNESCO v r. 2025 a spolupráci s partnerskými městy v Polsku, Maďarsku a spolupráci s Chorvatskem.

Po slavnostním zahajovacím ceremoniálu bylo vyvrcholením večera vystoupení čtveřice kytaristů Guitar4mation (Česká republika, Polsko, Rakousko, Austrálie).

Pořadatelem Mezinárodního bienále interpretační kytarové soutěže s mistrovskými kurzy je město Kutná Hora. Více na www.guitarkutnahora.cz.

kš, pra. Foto M. Pravdová

 

Zavřít menu