5. ročník Kutnohorského týdne akordeonu vyvrcholil společným koncertem účastníků, mistrovské akordeonové kurzy na příští rok jsou už teď téměř plné
Foto: Jan Karban

5. ročník Kutnohorského týdne akordeonu vyvrcholil 25. srpna v kostele sv. Jana Nepomuckého závěrečným koncertem účastníků mistrovských akordeonových kurzů. Prostor kostela tak zaplnila hudba v podání více než pěti desítek akordeonistů.

Na stejném místě o dva dny dříve, 23. srpna, vystoupil akordeonista Aliaksandr Yasinski. Ještě před jeho koncertem se uskutečnil slavnostní křest not pro komorní hru na akordeon, jejichž autorkou je česká akordeonová pedagožka a skladatelka Jana Šulistová. Organizátoři a lektoři festivalu, Marie Čejnová, Markéta Laštovičková a Michal Čejna Karban, kteří společně tvoří úspěšné Check Accordion Trio, krátce zavzpomínali na první ročník festivalu a nastínili plány do budoucna.

Zájem o kurzy se každoročně zvyšuje, někteří účastníci kurzů se do Kutné Hory vrací opakovaně. Letos se ve hře na akordeon v mistrovských kurzech pod vedením pětice lektorů zdokonalovalo více než padesát posluchačů nejen z ČR, ale i Francie a Ukrajiny. Z důvodu vysokého zájmu o mistrovské akordeonové kurzy se lektorský tým členů Check Accordion Tria letos rozšířil o vynikající českou akordeonovou pedagožku Ivanu Laštovičkovou a docentku Jytte von Rüden z Národní dánské hudební akademie.

Mezinárodní hudební festival Kutnohorský týden akordeonu nabízí souběžně s mistrovskými  akordeonovými kurzy také večerní koncerty pro veřejnost.

Letošní ročník festivalu se vydařil. Další, již 6. ročník Kutnohorského týdne akordeonu se uskuteční od 19. do 24. srpna 2025. „Akordeonové kurzy na příští rok jsou už teď téměř plné. Na festival připravujeme nějaké novinky a zajímavé koncerty. Zapojíme se také do oslav Kutné Hory 30 let v UNESCU,“ dodal Michal Čejna Karban. 

pra

Zavřít menu