Akce JARO – DESIGN – GASK potěšila nejen milovníky designu

V sobotu 9. dubna si milovníci designu a umění našli cestu do Galerie Středočeského kraje, která pořádala celodenní program plný inspirace a zábavy spojený s uměním, hudbou, divadlem i gastronomickými zážitky. Návštěvníci akce se tak měli šanci potkat s vybranými tvůrci českého designu a výtvarného umění, kteří dlouhodobě spolupracují s galerií. Ve Štábním domku v zahradách GASK byla prezentována pestrá nabídka řemeslných produktů od šperků, ilustrací, květin, přes bytové doplňky, až po oblečení. Součástí programu přímo ve Štábním domku bylo i dětské loutkové divadlo Cirkusárium souboru Toy Machine, po celé odpoledne se o hudbu postarala formace Živý Jukebox a v podkroví domku probíhaly také výtvarné dílny pro rodiče s dětmi.

Nejen designem je člověk živ, a tak organizátoři akce připravili i komentované prohlídky dvou právě probíhajících výstav přímo v galerii – Hybrid Landscapes autorky Julie Knopové a …za Karlínským viaduktem sklářského designera Jaroslava Bejvla. V 16:00 hodin se v barokní lékárně konala zajímavá přednáška o dějinách a podobách barokního divadla s divadelní teoretičkou Kateřinou Bohadlovou. Ta posluchače pozvala na podvečerní divadelní představení Tři ženy a zamilovaný lovec souboru Geisslers Hofcomoedianten, které bylo pomyslnou třešničkou na dortu celodenního programu.

Samotná hra napsaná neznámým autorem v 18. století má zajímavý příběh. Byla totiž nalezena při rekonstrukci lékárny U Granátového jablka v hospitálu Kuks v roce 2018 a její nález podstatně změnil pohled na české barokní divadlo. Jedná se o řemeslně dokonale zvládnutou divadelní hru, která významně překračuje dobové limity. I propojení tématu s Kutnou Horou je pro místní zajímavé, hlavní postavou dramatu není totiž nikdo jiný než malíř Petr Brandl, který poslední měsíce svého života strávil v Sedlci a v Kutné Hoře také v roce 1735 let zemřel. Divadelní hra o pěti hercích návštěvníky strhla tempem, vybroušeným jazykem a hlavně satiricky pojatým příběhem barokního rebela bez příčiny.

rdk, foto: GASK

 

Zavřít menu