Kutnohorská ArcusGallery, která sídlí ve velkém obloukovém výkladním okně citlivě zrekonstruovaného kubistického objektu bývalé Octárny ve Štefánikově ulici, připravila na první jarní měsíc roku 2013 optimistickou výstavu plnou barev, výrazných linií, přírodních i jiných symbolů a zašifrovaného humoru. ………………………………………..

Oleje a keramické objekty představí kolínský výtvarník Adolf Lisý (* 26. března 1949). Výtvarným základům se vyučil u Cyrila Boudy, mezi jeho další profesory na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze patřil i sochař, básník a překladatel Ladislav Novák. Adolf Lisý je spjat s Kutnou Horou, deset let zde pracoval, krom jiného i na opravách Kaple Božího těla a Jezuitské koleje.

Výstava Adolf Lisý: Oleje a keramické objekty bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 7. března 2013 od 16:00 hodin na chodníku před ArcusGallery. Úvodního slova se tradičně ujme, Adolfa Lisého i jeho tvorbu představí a vernisáží provede Vladimír Císař. O hudební zážitek se postará Lucie Nosová.

 

Rozhovor Adolfa Lisého s kurátorem výstavy Miroslavem Moravcem.

Příroda a ženy – to jsou, podle mého, Vaše dva největší inspirační zdroje. Začněme přírodou, která se na Vašich obrazech objevuje nejenom v tvarech, ale také v projasnělých barvách. Jak ovlivňovala Vaši tvorbu dříve, a jak nyní?

Jsem kluk z venkova. Pořád ještě tramp a skaut. Přírodu mám rád. Probouzet se ráno pod širákem, když proniká první slunce oparem, nebo večer u ohně – neznám nic krásnějšího. V obrazech se snažím především o zachycení nálady, od reality až po abstraktní stylizaci.

Stejná otázka i pro druhý inspirační zdroj…

Mám rád linie. Neznám lepší inspiraci. Skoro jako whisky.

K Vašim profesorům patřili třeba Cyril Bouda nebo Ladislav Novák. Jak na ně vzpomínáte?

Na profesora Boudu vzpomínám jako na solidního staršího pána. Velmi jsem si ho vážil. Moc toho nenamluvil, ale co řekl, to sedělo. Sochař Ladislav Novák byl ochoten probírat s námi věci i v hospodě u piva. Inspiroval jsem se u něj při svých modelacích menších keramických plastik ženských aktů, které vystavuji.

A jak Vás ovlivnila především poetika Cyrila Boudy?

Poetika Cyrila Boudy mě asi příliš neovlivnila, možná, že si to neuvědomuji. Velmi jsem na něm ale obdivoval jeho přístup k práci, smysl pro detail. Jeho dřevoryty byly kromě jiného perfektně řemeslně provedenými díly.

V ArcusGallery budete vystavovat nejenom oleje, ale také keramické objekty. Tato část Vaší tvorby není příliš známá. Co Vás na keramice přitahuje a je pro Vás jen jakýmsi doplňkem malířské tvorby?

Základy keramiky jsem získal již na fakultě, ale moc mě to neoslovilo. Dostal jsem se k ní až při působení na VÚ v Kutné Hoře. Absolvoval jsem několik keramických seminářů v Kohoutově. Dobrý pocit z práce s hlínou, kdy vám pod rukama přechází nápad v realizaci, je bezvadný.

A samozřejmě nemůžeme opominout Váš vztah ke Kutné Hoře, kde jste dlouho působil…

V Kutné Hoře jsem pracoval přes deset let ve velmi dobré partě. Za tu dobu jsem doufám poznal i Kutnou Horu. Byl jsem i při práci na opravách Kaple Božího těla a Jezuitské koleje. Navštěvoval jsem,  jak to šlo, i výstavy. Pochopil jsem, proč, když přijede návštěva do Kolína, jedou se podívat na Kutnou Horu. Kromě toho je tu pěkný krámek s dýmkovým tabákem.

(Tz)

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu