Creepy Teepee, přehlídka současné experimentální hudby, se od 6. do 8. července uskuteční v zahradě kláštera řádu sv. Voršily v Kutné Hoře

Jubilejní desátý ročník současné experimentální hudby Creepy Teepee, který letos přivítá 50 hudebníků z celého světa, doznal krátce před konáním výrazné změny. Organizátoři po vypovězení pronájmu z areálu bývalého družstva Vitamína v Seifertových sadech, kde se festival v minulých letech konal (na snímku), museli hledat nové místo pro pořádání festivalu.  Přehlídku světové alternativní hudby v Kutné Hoře pořádá umělecký kolektiv A.M.180 společně s přáteli. Štěpána Bolfa z organizačního týmu jsme požádali o zodpovězení otázek:

Proč došlo k vypovězení pronájmu z areálu bývalého družstva Vitamína v Seifertových sadech, kde se festival pravidelně konal? Byly důvodem stížnosti místních obyvatel?

Majetkové poměry kolem bývalé Vitamíny jsou dlouhodobě složité, různí majitelé jsou spolu v soudních sporech. Insolvenční správce, který má nyní tento objekt na starost, nám sdělil, že nezajistí souhlas všech, aby zde festival mohl v klidu proběhnout. Pronájem Vitamíny tak padl.

Jak se podařilo situaci vyřešit?

Strávili jsme v Kutné Hoře několik velmi hektických dní hledáním náhradních prostor a nakonec i díky místním přátelům našli vhodnou lokaci.

Které lokace přicházely v úvahu?

Pokud jsme chtěli zachovat charakter Creepy Teepee coby městského festivalu, tak alternativ nebylo mnoho a my jsme zcela vytěžili tu jedinou vhodnou. Přesto díky všem, kteří se nebáli, nabídnout nám vlastní pozemky.

Kde se nakonec festival alternativní hudby uskuteční?

Na zahradě Církevního gymnázia v bývalém klášteře Řádu sv. Voršily. Také si pronajímáme přilehlé pozemky od kutnohorského arciděkanství a dva kluby pro potřeby doprovodného programu.

Můžete jmenovat největší hvězdy, které se letošního jubilejního ročníku zúčastní?

Creepy Teepee festival nikdy nebyl o hvězdách, ale o umělcích, jejichž práce si vážíme, nehledě na slávu, které dosáhli. Letos vystoupí např. devětašedesátiletý pianista Lubomyr Melnyk, který je považován za „hvězdu“ avantgardní klasické hudby, vedle toho ale i pětadvacetiletý americký písničkář Sandy (Alex G), jehož alba zařazuje do top žebříčku pravidelně třeba deník The Washington Post nebo dánská postpunková kapela Iceage, která je právě teď na vrcholu tvůrčích sil. Dohromady to bude asi padesátka projektů a kapel z celého světa.

Děkujeme za odpovědi. –M. Pravdová

Tisková zpráva: 10. jubilejní ročník a 50 hudebníků z celého svět zažije opět Kutná Hora

Už deset let pořádá umělecký kolektiv A.M. 180 společně s přáteli přehlídku současné experimentální hudby Creepy Teepee. Letošní jubilejní ročník proběhne o víkendu 6. až 8. července v areálu zahrady Církevního gymnázia v bývalém klášteře řádu sv. Voršily vybudovaném v 18. století. Zde se odehraje hlavní program, doprovodné party pak proběhnu v přilehlých soukromých klubech. Pro Creepy Teepee je to čtvrtá lokace v katastru Kutné Hory.

Ani letos line-up neslevuje ze svých nároků netrápících se žánrovými ani geografickými limity. Jestliže loni srdce dramaturgů bilo především v rytmu rapu, v letošním roce je to o srdeční arytmii.

Na křídlo zahraje své „souvislé skladby“ údajně nejrychlejší pianista na světě – devětašedesátiletý Lubomyr Melnyk. Postpunk dekadentních balad přivezou dánští Iceage. Londýnské duo Naked představí temnou kombinaci noisu, industriálu a extrémních poloh elektronické hudby. Hudební nomád Alex Zhang Hungtai, který si zahrál v poslední řadě seriálu Twin Peaks, vystoupí společně s bubeníkem Gabrielem Ferrandinim. Své zástupce má v programu i trendy žánr španělského hip hopu (mix trapu, salsy a reggaetonu) v podání Yung Beefa nebo DJky Rosa Pistola z Mexico City. Nebude chybět ani pětadvacetiletý multiinstrumentalista a písničkář (Sandy) Alex G z Filadelfie, jehož alba se dostávala do top žebříčků dřív, než byl z pohledu amerických zákonů plnoletý. Sladký pár současnosti Adamn Killa & Killavesi odrapuje mimo jiné svůj společný projekt Lover not a Killa. Z tuzemských interpretů se objeví metalová kapela Zmar, kytarová psychadelie Sýček nebo experimentální elektronický projekt Lavra. Další neméně podnětná jména najdete na facebookovém profilu festivalu.

Jednou z hlavních myšlenek události, s níž v roce 2009 ještě na půdě Galerie Středočeského kraje vznikala, bylo, že i malé město může výrazně promlouvat do evropského kulturního dění. Po deseti letech je „Krýpko“ pojmem nejen mezi fanoušky, ale i umělci a odbornou veřejností. Britský The Guardian jej zařadil mezi pětici nejlepších festivalů experimentální hudby, jeden z největších polských deníků Gazeta Wyborcza pochválil za svobodnou atmosféru a aktuální line-up a americký hudební server Pitchfork přinesl výpravnou fotoreportáž. Přehlídka také získala Hudební cenu Vinyla, kdy porota složená z předních publicistů, konstatovala, že se jedná o jediný festival v České republice, který se může srovnávat s podobnými akcemi nezávislé scény kdekoliv ve světě. Věříme, že i letos jsme udělali vše proto, aby tomu tak bylo i nadále.

 

 

Zavřít menu