Do Santiniho katedrály dorazil sluneční paprsek

Do katedrály v Sedlci ve středu v podvečer dorazil sluneční paprsek. S nádechem přicházejícího jara ho přišlo přivítat kolem sedmi stovek návštěvníků. A byla to nádherná podívaná.

Výjimečnost letošního ročníku potvrdili samotní pořadatelé. Ne vždy se totiž za posledních devět let pořádání jarní rovnodennosti v Sedlci sluneční paprsek do katedrály dostal. „Slunce se tentokrát neschovávalo za mraky, takže krásného úkazu jsme se všichni dočkali. Sešlo se neuvěřitelné množství návštěvníků, téměř 700, a díky nim se vybralo krásných 22.181,- Kč, které sedlecká farnost doplní do výše 25 tisíc a daruje na provoz paliativního střediska při Nemocnici Kutná Hora. Všem z celého srdce děkujeme,” sdělila bezprostředně po skončení akce pořádající Římskokatolická farnost – Sedlec.

Sedlecká rovnodennost je tradiční a společné pozorování putování paprsku zapadajícího slunce presbytářem nejstarší katedrální stavby střední Evropy spojené s hudebním zážitkem. Stává se každoročním zážitek pro stovky přítomných.

Jakub Skyva

Zavřít menu