Je to pro ně složité, ale nejsou v tom sami. Koncert na podporu Ukrajiny uspořádali v parku GASK

V neděli 27. února odpoledne přišli Kutnohořané symbolicky podpořit Ukrajinu a její občany. Koncert Kutná Hora pro Ukrajinu pořádal Jakub Skyva a bistro Zero Point v zahradách Galerie Středočeského kraje.

„Sešli jsme se, abychom symbolicky vyjádřili podporu Ukrajině a všem lidem v okupované zemi, zároveň ale i našim ukrajinským přátelům a sousedům, kteří tu žijí s námi. Je to pro ně složité, ale nejsou v tom sami,“ uvedl těmito slovy koncert moderátor Jakub Skyva z organizačního týmu Zero Point. Následně pozval k pronesení zdravice starostu Josefa Viktoru a další osobnosti Kutné Hory. Vít Šnajdr představil aktuální situaci a vzpomínky na oficiální návštěvu Kamence Podolského, partnerského města Kutné Hory na jihozápadě Ukrajiny. O svých zážitcích z roku 1968 a o ochraně demokracie promluvila pamětnice Olga Dekojová. O událostech roku 1968 v Kutné Hoře vyprávěli dokumentátoři Jaromír Procházka a Bohuslav Kučera. Aktuální situaci a možnosti pomoci zhodnotil poslanec Parlamentu ČR Jiří Havránek.

Zero Point se zapojilo prostřednictvím poskytnutí 10 % z ceny z každého prodaného jídla či pití během neděle. Peníze poputují jako humanitární pomoc ukrajinským občanům. Návštěvníci měli možnost přispět dobrovolným vstupným.

Akci na podpoření Ukrajiny hudebně doprovodili Silvie a František Pokorní za Kůzle a kapela KluciZND, jejímž členy jsou Roman Šauer, Viktor Fiala, Jakub Tesárek a Tomáš Bolech.

Dora Procházková

Zavřít menu