Jízda historickými vlaky a autobusy. Zajímavý program nabídla veřejnosti Integrovaná doprava Středočeského kraje ve spolupráci s městem Kutná Hora v sobotu 22. dubna

Regionální den PID, který organizovala Integrovaná doprava Středočeského kraje ve spolupráci s městem Kutná Hora, uspořádali v sobotu 22. dubna od 10:00 do 17:00 na vlakové stanici Kutná Hora město. 

Pro veřejnost organizátoři připravili informační stánky Českých drah a PID, nebo také stánek firmy Locomotif, kde si lidé mohli zakoupit nejrůznější předměty s dopravními motivy.

Při zahájení akce promluvili radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková, starosta města Lukáš Seifert, senátor Bohuslav Procházka, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Zdeněk Šponar, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš a poslanec Parlamentu ČR Jiří Havránek. Všechny hosty na podiu přivítal moderátor Michal Trnka.

Celý den si návštěvníci užívali bohatého programu, jehož součástí byly jízdy historickými vlaky a autobusy. Z Prahy hlavního nádraží jezdila přes Kolín do stanice Kutná Hora hlavní nádraží moderní linka InterPanter, která by zanedlouho měla na této trati jezdit pravidelně. Zájemci se také mohli svézt na prohlídku bývalého kutnohorského depa. Dopravu mezi stanicemi Kutná Hora hlavní nádraží a Kutná Hora město zajišťovala historická motorová souprava. Ze stanice K. H. město pak návštěvníci využívali dopravu historickými autobusy, jež lidi vozily po atraktivních místech v okolí Kutné Hory – do Malešova, na Kačinu a na Kaňk, nebo zprostředkovaly okružní jízdu okolo města. Nejen děti si mohly vyzkoušet jízdu pákovou drezínou v areálu stanice K. H. město.

O taneční, hudební a pěvecký doprovod akce se postaral dětský pěvecký sbor Palášek ze Z. Š. Jana Palacha, ZUŠ Kutná Hora a další. Návštěvníci navíc mohli využít zlevněné vstupné do Chrámu sv. Barbory, Kostnice a Katedrály Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, Pivovaru Malešov, Českého muzea stříbra, GASKu, královské mincovny Vlašského dvora, Muzea kutnohorských pověstí, duchů a strašidel, ale také na Zámek Kačina či rozhlednu a restauraci Havířská Bouda. Na místě organizátoři zajistili i občerstvení.

Dora Procházková

Zavřít menu