Knihovna na náměti zahájí zkušební provoz 2. května

Proměna řadu let opuštěné bývalé základní školy J. A. Komenského Na Náměti v moderní informační a vzdělávací centrum s převahou knihovnických služeb je téměř dokončena. Objekt, který v průběhu rekonstrukce odkryl po staletích svá tajemství, například středověkou studnu pod podlahou původní tělocvičny, nabídne veřejnosti tisíce dalších příběhů ukrytých v knihách.

Stěhování tří a půl kilometrů dobrodružných knih, románů, detektivních příběhů, pohádek, cestovatelských publikací a dalších literárních děl z Husovy ulice a dvou skladů odstartovali knihovníci za pomoci stěhovací firmy 15. března. Trvat mělo zhruba dva týdny. Jak podotkla Gabriela Jarkulišová, ředitelka Městské knihovny Kutná Hora, zahájení zkušebního provozu nové knihovny se oproti avizovanému začátku dubna drobně posouvá, knihovna tak otevře dveře čtenářům v pondělí 2. května. „Je jasné, že pro provoz, byť zkušební, musí být vše vyzkoušené, zrevidované, bezpečné, knihovní provoz se také neobejde bez kvalitního připojení k internetu. Okolí knihovny musí být stabilní, dořešené, bezpečné. Proto ten měsíc navíc. Ale čtenáři se nemusejí bát, ten prostor i čas využijeme maximálně. Vše vyzkoušíme „nanečisto“, abychom potom v ostrém provozu nebrzdili technickými nedostatky čtenáře,“ dodala ředitelka knihovny s tím, že v plánu je otevřít objekt tak, aby vše fungovalo a návštěvníci ji viděli v plném lesku. A po prohlídce objektu si mohli třeba posedět a popovídat si v knihovnické kavárně.

Zatímco v polovině března v okolí objektu panoval stavební ruch – dokončování dlážděného prostranství před hlavním vstupem, terénní úpravy v prostoru budoucího parkoviště  s pokládkou kabelů. Uvnitř objektu pokračovaly montáže regálového systému pro ukládání knížek a v hotových se knihy stavěly do řad. Pracovnice úklidové firmy postupovaly ve finálním úklidu a mytí oken. „Po celou dobu stavby jsem měla poměrně dobrý pocit z profesí, které jsem tam potkala. A teď je vidět, že to všichni berou za své, přes zemní práce, stavbu jako takovou, nábytkáře. Některé drobnosti je potřeba opravit, ale je vidět, že všichni jsou naladěni nám pomoci, vědí, proč to dělají. Je to náročná, ale příjemná část,“ konstatovala Gabriela Jarkulišová. Jak doplnil Jiří Janál, vedoucí odboru investic, vstup do objektu bude v době zahájení zkušebního provozu zajištěn, včetně technického zázemí ve dvoře. Termín dokončení výstavby parkoviště v zadní části objektu je do 30. 6. 2022.

Slavnostní otevření objektu je naplánováno na konec června. Podle slov starosty města Josefa Viktory by v té době měla být již dokončena i rekonstrukce Krupičkovy ulice, v jejíž části plánují vodohospodáři výměnu kanalizace. Krupičkova ulice se dočká opravy dlažby a chodníků včetně veřejného osvětlení pražskými lucernami.

Čtenáři i nadále mohou využívat poboček knihovny. „Všechny výpůjčky jsou prodlouženy a my neustále nakupujeme novinky do fondu. Jsou k dispozici na webových stránkách a na vyžádání jsou v kterékoli pobočce. Nejvíce novinek se snažíme dávat na kutnohorskou pobočku na sídlišti, protože je pro většinu čtenářů nejdostupnější “ dodala ředitelka knihovny.

M. Pravdová

Zavřít menu