Kutná Hora se řadí již 25 let mezi divy světa. Být na listině UNESCO znamená pro město poctu, ale i obrovský závazek
Tehdejší starosta města RNDr. Ivo Šanc při převzetí originálu zápisu města na Listinu světového a kulturního dědictví UNESCO z rukou ministra kultury Pavla Tigrida. Foto: J. Valoušková

Ve středu 9. prosince uplyne 25 let od zápisu města Kutné Hory na seznam UNESCO. Rok 2020 proto kutnohorští zastupitelé vyhlásili rokem oslav tohoto významného výročí. Připraven byl celoroční program s vyvrcholením oslav v prosinci. Většina plánovaných kulturních a společenských akcí, slavností, konferencí, výstav a koncertů i velké setkání zástupců partnerských měst Kutné Hory z ČR a zahraničí byla z důvodu vládních nařízení proti šíření nákazy koronavirem zrušena.

Zápis Kutné Hory na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se uskutečnil 9. prosince 1995, velkolepé oslavy v Kutné Hoře vypukly až 17. května 1996,“ řekl starosta města Josef Viktora (ANO). Nejdůležitější část oslav se soustředila do Vlašského dvora, kde se konalo slavnostní zasedání Zastupitelstva města Kutné Hory. Tehdejší starosta Ivo Šanc, který v někdejším sídle králů přivítal řadu vzácných hostů z politického i kulturního života a zástupců ze spřátelených historických měst, převzal z rukou ministra kultury Pavla Tigrida originál listiny UNESCO. Na slavnosti samozřejmě nechyběl bývalý kutnohorský starosta Jaroslav Benada, za jehož vedení město žádost o zapsání podalo. Oslavy pokračovaly i na Hrádku, v divadle a na dalších místech. Při této příležitosti byla odhalena pamětní deska, pokračoval další kulturní program a spuštěno bylo slavnostní osvětlení kutnohorských památek.

„Zápis města na listinu UNESCO znamená pro Kutnou Horu obrovskou poctu, ale zároveň i závazek k tomu, udržet tyto výjimečné hodnoty světového dědictví pro další generace,“ řekl místostarosta Vít Šnajdr (Piráti), který je předsedou řídící skupiny na zajištění agendy světového dědictví UNESCO.

Za dobu pětadvaceti let doznalo město pod Barborou výrazné proměny. Stačí porovnat současný stav objektů v historickém centru města s podobou před pětadvaceti lety. Opravena byla řada domů, chrám, katedrála a další významné památky byly zrekonstruovány. „Proměny historického jádra města dokládá výstava „Jak to bylo před UNESCEM“, která po ukončení vládních opatření bude v Dačického domě, sídle Nadace Kutná Hora – památka UNESCO, k vidění až do jara 2021,“ řekla Eva Novotná z Dačického domu.

Velkým tahákem oslav mělo být i slavnostní otevření nových expozic Vlašského dvora, které bude spravovat Průvodcovská služba města. Díky nim budou návštěvníkům zpřístupněny rovněž prostory, které byly doposud očím veřejnosti skryty, například bývalá tělocvična v přízemí nebo sklepení. “Očekáváme, že o nové expozice bude velký zájem, proto hledáme způsoby, jak je zpřístupnit a přitom neporušit vládní nařízení,“ uvedla místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH). Na slavnostní otevření s hromadnou účastí si tak ještě budeme muset počkat.

Monika Pravdová

Zavřít menu