Kutná Hora si připomněla dění 17. listopadu 1989

Ve středu 17. listopadu přesně v 17:00 hodin si občané Kutné Hory společně s vedením města, se Skauty, se studenty a profesory z Gymnázia Jiřího Ortena, Střední průmyslové školy a Střední odborné školy řemesel připomněli dění 17. listopadu 1989. Celá připomínková akce začala zpěvem studentů Gymnázia Jiřího Ortena, a to symbolické písně Jednou budem dál.

Následně se slova ujala místostarostka města Silvia Doušová a připomněla nejen boj studentů za svobodu a demokracii v Praze, ale i léta předcházející Sametové revoluci. „To, jaké to bylo žít v nesvobodné a nedemokratické zemi, musíme našim dětem stále připomínat. A jsem ráda, že jsou to dnes právě studenti, kteří se velkou měrou podílí na připomenutí 17. listopadu v našem městě,“ poděkovala studentům středních škol Silvia Doušová. Poté předala slovo starostovi města Josefu Viktorovi, který vzpomněl i na rok 1939 a na život za železnou oponou. Následně položili květiny k pomníku Obětem teroru násilí a komunistické zvůle.

Připomínkový program pokračoval zpěvem jedné ze studentek, a to ikonické písně Modlitba pro Martu. Ostatní studenti poté jeden po druhém přicházeli k mikrofonu a četli úryvky svědectví z demonstrace 17. listopadu. První část akce skončila společným zpěvem České státní hymny, ke kterému se spontánně připojili i přihlížející účastníci připomínkové akce. Program v 18:00 vyvrcholil mší v chrámu sv. Barbory.

Připomínka dění 17. listopadu probíhá i v Církevním gymnáziu, kde studenti pod vedením profesorky Marie Slavotínkové připravili expozici na téma pádu železné opony. Součástí výstavy jsou nejenom fotografie a prostorové práce, ale i film, který vytvořila skupina studentů sexty jako anketu na otázku, jaké by to bylo, kdyby 17. listopad neproběhl.

RDK

 

Zavřít menu