OBRAZEM: Sedleckou katedrálu rozezněla Mírová mše od Karla Jenkinse

V sobotu 23. října se katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci zaplnila milovníky současné klasické hudby. Na programu byla skladba Karla Jenkinse The Armed man (Mírová mše). Autor skladbu zkomponoval v roce 1999 a původně ji věnoval obětem války v Kosovu. Jedná se o protiválečnou skladbu, která vychází z katolické mše a kombinuje texty z Bible, Mahābhāraty, či islámského adhanu. Celá skladba akcentuje hrůzy války a zároveň vyjadřuje naději, která byla v době vzniku skladby vkládána do nového milénia.

Mírovou mši odehrál Symfonický orchestr Vox Bohemica pod vedením dirigenta Tomáše Charváta. Jako sólisté se představili Lucie Silkenová, Petra Vondrová, Josef Brinzák a Martin Vodrážka. Doprovodné vokální sbory, které čítaly 150 zpěváků, byly složené ze Scholy Čáslav, Mamáter Poděbrady, Vox Bohemica Český Brod, Karlovarského pěveckého sbor a Zpěváckého spolku Hlahol Praha.

Koncert byl součástí Podlipanských hudebních slavností, v rámci něhož se uskutečnily ještě další tři koncerty v Českém Brodě.

Na tuto výjimečnou hudební událost si do katedrály Nanebevzetí Panny Marie našlo cestu více než 400 diváků, jejichž dobrovolné vstupné ve výši více než 20 tisíc Kč, se organizátoři rozhodli věnovat na opravu sedlecké kostnice.

RDK, foto: Václav Haláček

 

 

Zavřít menu