Originální textilní obrazy, šitou bižuterii i dřevěné sochy mohou návštěvníci ve Spolkovém domě obdivovat do 2. září

Inspirativní výstava patchworku, textilních technik a dřevěných soch ve Spolkovém domě v Lierově ulici v Kutné Hoře potrvá do 2. září. Otevřena je denně od 10 do 17 hodin. Malé kousky látek sešité v rozmanitých barevných kombinacích vytvářejí nádherné obrazy.

Výstavu  nazvanou „Hana Pražáková a hosté“ pořádá Volné sdružení přátel textilních technik spolu s městem Kutná Hora. Zahájena byla za velkého zájmu veřejnosti 18. srpna.  Návštěvníci mohou obdivovat autorské textilní obrazy, šitou bižuterii, látkové tašky a sedáky několika autorek. Své práce tu společně s Hanou Pražákovou z Kutné Hory prezentují Zuzana Dolínková, Lenka Drahošová, Naďa Harbichová, Lada Charvátová, Andrea Landovská, Helena Ouředníková, Ludmila Vachtenheimová a kolekci dřevěnými artefakty doplňuje Petr Kameníček.

Každý kus je originálem. Autorky se textilním technikám věnují řadu let a vystavují každoročně na mezinárodní výstavě Prague patchwork meeting a na dalších místech v Čechách i v zahraničí.

„Říkáme si Sdružení nezávislých textilních výtvarnic. Milujeme šití, práci s textilem, patchwork, ze kterého vycházíme,“ řekla Naďa Harbichová s tím, že tato technika nemá v Čechách velkou tradici, objevila se až po revoluci. Jak podotkla Naďa Harbichová, v každé české domácnosti byl vždy šicí stroj, který ženy využívaly k tomu, aby hezky oblékly sebe, děti i celou rodinu. „Potom jsme se začaly věnovat této technice. Je to zábava, nesmírná radost a potěšení. Absolvovaly jsme nesčíslně kurzů. Některé z nás dnes už tuto techniku i vyučují. Jezdíme do světa, kde má patchwork velkou tradici, účastníme se různých mezinárodních výstav,“ dodala Naďa Harbichová. Japonské svitky, které jsou ve Spolkovém domě k vidění, vznikly jako vzpomínka na návštěvu výstavy v japonském Tokiu.

pra

Zavřít menu