Park pod Vlašským dvorem v neděli 29. srpna ožil zábavným odpolednem s názvem Kutnohorské PARKování

Kutnohorské PARKování v neděli 29. srpna slavnostně otevřelo park pod Vlašským dvorem po jeho rozsáhlé rekonstrukci. I když je park veřejnosti přístupný více než rok, zábavné odpolednem se z důvodu mimořádných opatření mohlo uskutečnit až nyní. Místostarostka města Silvia Doušová (STAN a Šance KH) v úvodu připomenula historii a proměny parku, za město Kutná Hora potom převzala symbolický šek od společností Foxconn a Hewlett Packard, díky jejichž daru je součástí parku i dětský tobogán. Na programu byly komentované prohlídky s architektem Ondřejem Kubíkem, vystoupení kapel Pískomil se vrací a Martyho banda. Do akce organizované městem, která se setkala s velkým zájmem veřejnosti, se zapojila řada kutnohorských podnikatelů, živnostníků, osadní výbory, organizace a spolky. Součástí doprovodného programu byly hry a dílny pro děti, prodejní stánky, občerstvení, módní přehlídka a další zábava pro celou rodinu.

V 19. století byl současný park zahradou rodiny Breuerových

Park pod Vlašským dvorem patřil Marii Breüerové (1886–1966), která jej vlastnila po svém otci Janu Breüerovi (1832-1893), tehdejšímu starostovi Kutné Hory. V roce 1932 si město pronajalo od slečny Breüerové rozsáhlé pozemky mezi Vlašským dvorem a Vrchlicí s cílem vybudovat hlavní městský park. „Byla představa, že sady budou osázeny bohatě květinovými záhony, v centrální spodní části vznikne brouzdaliště pro děti, a že z altánku se budou krásně linout tóny místního filharmonického tělesa. A to se také stalo. Vše na návrh profesora a zahradního architekta Arnošta Černovského mladšího,“ připomenula historii vzniku městského parku Silvia Doušová. V roce 1958 se Marie Breuerová, která zůstala svobodná a bezdětná, rozhodla věnovat celý park, bývalou zahradu o rozloze 13 tisíc m2 městu.

Novodobá historie proměny parku pod Vlašským dvorem

Město usilovalo o to, aby se park pod Vlašským dvorem, který sestává z Breuerových a Pacákových sadů, stal vyhledávaným místem k relaxaci a odpočinku. V roce 2005 vypracoval architekt Jiránek projekt zásadní přeměny parku, který však nenašel podporu a projekt nebyl nikdy realizován. „V roce 2013 vznikla studie na úpravu parku i zeleně, na kterém se podílely paní inženýrka architektka Jarmila Cetkovská a inženýrka architektka Anna Stočesová. V roce 2014 společnost Kutnohorská stavební naprojektovala opravu zdi v části kolem altánu, kterou zrealizovala firma Dalfos, stejně jako terasy pod arciděkanstvím. Ve stejném roce byla zahájena realizace projektu revitalizace Vlašského dvora, kam se podařilo zařadit i park, včetně teras kolem altánu, tudíž z velké části byly náklady na opravu parku získány z dotace,“ připomenula Silvia Doušová.

Architekt Ondřej Kubík do parku zakomponoval nové prvky a detaily

Na jaře 2019 přizvala místostarostka města Silvia Doušová ke spolupráci na revitalizaci parku místního architekta Ondřeje Kubíka, který postupně rozpracoval jednotlivé části do detailů a přinesl další zajímavé prvky pro celkovou koncepci a oživení parku. Mezi nejvýraznější prvky patří vodní trysky zabudované v centrální ploše parku. Za pozornost stojí i originální lampy. „Někdo v nich vidí větvě stromů, někdo anděla,“ podotkla místostarostka s tím, že na návrh Ondřeje Kubíka tyto lampy vyrobila firma Kooperativa Uhlířské Janovice.  Dalším zajímavým prvkem je kamenný půlkruhový amfiteátr, který by se měl po plánované revitalizaci toku Vrchlice dočkat svého protějšku, aby spolu s vodní tůní vytvořil dokonalý kruh. „Rekonstrukce altánku byla zadána samostatně naším odborem památkové péče, mimo projekt revitalizace parku a o jeho nový kabát se postarala firma Lanostav Obnova památek,“ řekla Silvia Doušová a doplnila, že revitalizaci parku zajišťovala firma Greenprojekt, na přímé realizaci se podíleli Míša a Martin Neprašovi, z odboru investic jmenovitě inženýr Jiří Janál, Míša Špačková, Boženka Marhanová. „Odborný dozor památkové péče vedl doktor Aleš Pospíšil. Svou ruku k dílu přiložily i naše technické služby. Rovněž bych chtěla poděkovat členům projektového týmu inženýru Pápolovi? a doktoru Hubáčkovi, protože ti se starají především o to, aby všechno bylo v pořádku i z finančního hlediska. Všem výše zmiňovaným ze srdce děkujeme, že se můžeme tady radovat, procházet se, relaxovat, právě na tomto krásném místě,“ konstatovala místostarostka.

Tobogán byl pořízen z daru firem Foxconn a Hewlett Packard Enterprise

Jednou z hlavních atrakcí v parku je téměř šestnáct metrů dlouhý nerezový tobogán. Vznikl na návrh architekta Ondřeje Kubíka a financován byl z daru společností Foxconn a Hewlett Packard Enterprise. Symbolický šek v hodnotě 450 tisíc korun předali při příležitosti otevření parku zástupci obou společností a to personální ředitel Foxconnu Michal Batelka a manažerka integračního centra Hewlett Packard Enterprise Tereza Eibová. Michal Batelka z firmy Foxconn, která s městem spolupracuje dlouhodobě věří, že skluzavka přispěje k tomu, že park po rekonstrukci ještě více ožije a že si ji užijí především děti. „Jsme velmi rádi, že jsme mohli přispět k revitalizaci parku a k instalaci tobogánu. Není to náš první společný projekt s Foxconnem a pevně věřím, že není ani poslední. Přeji všem, kteří se půjdou sklouznout, hladkou jízdu a bezpečné přistání,“ řekla Tereza Eibová.

Místostarostka města poděkovala všem, kdo se na zábavném odpoledni podíleli

Silvia Doušová na závěr poděkovala všem, kteří se na Kutnohorském PARKování podíleli. Ocenila práci organizačního týmu, pracovníku oddělení kultury a oddělení cestovního ruchu a také Kateřiny Špalkové, která přípravám věnovala nemálo svého volného času. „Ráda bych poděkovala všem podnikatelům, živnostníkům a osadním výborům Šipší, Hlouška a Vnitřní město, městské knihovně, spolku Denemark a všem, kteří svou nabídkou a programem přispěli k tomu, že se akce vydařila,“ dodala Silvia Doušová. Proměny parku i zábavné odpoledne ocenila Jaroslava Marešová: „Je to krásná akce. Myslím, že každý musí jedině ocenit, co se tu udělalo práce. A návštěvníci, kteří do města přijedou, nám park mohou jen závidět.“

pra

Zavřít menu