Dnešní podvečerní vystoupení v rámci řady koncertů předních světových interpretů rámující Mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže Kutná Hora představí posluchačům ve Vlašském dvoře kytaristy Xyngie Li (Čína) a Johannese Monno (Německo). …………………………………………………….

Johannes Monno (Německo)
Ve svém životě se snaží vyváženě věnovat umělecké, vědecké a pedagogické práci. Intenzivně spolupracuje s umělci jako jsou např. Kolja Lessing, Wilfried Jochens, Ingo Goritzki nebo Olaf Van Gonnisen. V poslední době věnuje svůj čas a energii souboru Rilegato, který založil společně s hráčem na charango Diegem Jascalevichem. Jako sólista pravidelně vystupuje v Německu a v zahraničí. Doposud natočil tři sólová CD a spolupodílel se i na realizaci několika nahrávek komorní hudby. Pokud mu to čas dovolí, rád vystupuje take jako hráč continua. Jeho pedagogická dráha započala v Hamburku, kde vyučoval hru na kytaru, metodiku a didaktiku. Dále pedagogicky působil na Hudební akademii ve Frankfurtu, kde předmětem výuky byly dějiny kytary a hra continua pro kytaristy. V roce 2004 byl Johannes Monno jmenován profesorem na Hudební akademii ve Stuttgartu, kde vede velmi úspěšné kytarové oddělení a zároveň učí dějiny kytary.

Xyngie Li (Čína)
Narodil se v roce 1989 v Shenyangu, Čína. Hru na kytaru začal studovat v devíti letech pod vedením prof. Jiang Guangxu. V jedenácti letech se zúčastnil první soutěže (2. Liaoning Wangzu), kde získal první cenu. V roce 2003, na kytarové soutěži „Commemoration of 2003 Year of Spain“ v Korei nenašel v juniorské kategorii přemožitele. Ve čtrnácti letech úspěšně složil přijímací zkoušky pro mimořádně nadané studenty na Korejskou národní univerzitu umění. Od roku 2005 zde studoval hru na kytaru ve třídě prof. Songou Lee. V roce 2006 získal první cenu na 7. Korejské národní soutěži strunných nástrojů, na 14. Mezinárodní kytarové soutěži Daejeon Newspaper a na 25. Kytarové soutěži Korejské kytarové asociace. Bakalářský titul v oboru klasická kytara obdržel na Korejské národní univerzitě umění v roce 2009. V současné době Xingye studuje na Musikhochschule v německém Münsteru pod vedením prof. Reinberta Everse. V listopadu 2009 reprezentoval vysokou školu v Münsteru na Fóru vysokých hudebních škol organizovaném Západoněmeckým rozhlasem Köln. V říjnu 2010 zvítězil na Mezinárodní kytarové soutěži v Tychách, Polsko.V roce 2011 obdržel “Förderpreis” GWK, Gesellschaft zur Förderung der Westfälischen Kulturarbeit. V říjnu 2011 vyhrál 1. cenu a cenu publika na Mezinárodní kytarové soutěži Kytarové jaro v Charleroi (Belgie). Od roku 2010 pobírá stipendium “Stipendium der WWU-Münster für besonders begabte ausländische Studierende”. V květnu 2012 Xingye natočil v Polsku CD se skladbami pro sólovou kytaru z 19. století.


4. 7. 2013, 19:30 hod, Vlašský dvůr, XYNGIE LI (Čína), Johannes Monno (Německo).

 

.

Zavřít menu