Maďarská kytaristka Borbála Seres a její francouzský kolega Judicaël Perroy rozeznějí dnes večer své nástroje v Audienční síni Vlašského dvora v rámci řady koncertů předních světových interpretů rámující Mezinárodní bienále interpretační kytarové soutěže Kutná Hora. …………………………………………………………….

Borbála Seres (Maďarsko)
Narodila se v roce 1984. Základy hry na kytaru získala v Budapešti u prof. Józsefa Pappa, v jehož třídě na Konzervatoři Leo Weinera pokračovala ve studiu v letech 1999-2004.V roce 2004 byla přijata na Hudební univerzitu ve Vídni do třídy prof. Alvara Pierriho a prof. Ahmeda Noor Balucha. V roce 2009 absolvovala stipendijní studium Erasmus u prof. Pétera Katony na Hudební univerzitě ve Frankfurtu. V roce 2011 ukončila s vyznamenáním svá studia ve Vídni. Od útlého věku se s úspěchem účastní národních a mezinárodních soutěží. Ve věku 16-ti let zvítězila na 12. Mezinárodním bienále v Kutné Hoře. Od roku 2009 soutěží v nejvyšších věkových kategoriích a získala řadu ocenění – Forum Gitarre Wien 2012 a Světová kytarová soutěž, Srbsko 2010 – 1. cena, 2. cena v Kutné Hoře a zejména 3. cena na mezinárodních soutěžích v Rustu, ve Splitu, v Bělehradu, v Petreru a v Corii. Její repertoár obsahuje skladby vysoké umělecké hodnoty, díla virtuózní i lyrická. Kromě své sólové koncertní činnosti se věnuje i metodice kytarová hry. Ve své závěrečné práci se zabývala cvičením na psychické úrovni a jeho aplikací na kytarovou hru. Od roku 2012 vyučuje na Hudební škole Bély Bartóka v Budapešti a na Hudební fakultě univerzity v Szegedu.

Judicaël Perroy (Francie)
Je znám jako výjimečný kytarový virtuos ověnčený cenami z mezinárodních soutěží. V roce 1997 získal prestižní první cenu na 15. Guitar Foundation of America International Competition and Convention, která mu zaručila přes 60 koncertů a mistrovských tříd ve Spojených státech a Kanadě. Během amerického turné stihl vystoupit také ve Francii, kde byl jeho koncert vysílán živě na France-Musique. Jako žádaný pedagog vedl mistrovské kurzy na předních konzervatořích a univerzitách ve Spojených státech i v dalších zemích. Judicaël Perroy je v současnosti profesorem na Ecole Nationale de Musique v Aulnay-sous-Bois a také na Pole Supérieur v Lille. Jeho studenti dosahují výborných výsledků v národních i mezinárodních soutěžích. Je držitelem čestného titulu Ecole Nationale de Musique v Blanc-Mesnil, kde v letech 1995 až 2004 pedagogicky působil. Navíc v roce 2000 získal titul profesora na kytarovém oddělení Stetson University. Během svého vítězného turné po USA natočil živý koncert ve městě Lubbock v Texasu, který byl vydán hudebním vydavatelstvím Mel Bay Publications. CD s názvem Aspen Suite podobně jako dřívější deska Quantum byly skvěle hodnoceny časopisem Diapason Magazine. Dále nahrál dvě CD pro kolekci Bayard Musique Meditation společně s flétnistou Florence Bellonem a harfistkou Joannou Kozielskou. Nedávno natočil pro NAXOS label kytarovou transkripci Bachovy druhé klavírní partity. V současnosti žije v Paříži a užívá si vyučování a cestování po světě.

 

3. 7. 2013, 19:30 hod, Vlašský dvůr, BORBÁLA SERES (Maďarsko), JUDICAEL PERROY (Francie).

 

.

Zavřít menu