Představení Penzion pro osamělé dámy věnovali kutnohorští ochotníci životnímu jubileu Marcely Jirouškové

Kutnohorští ochotníci uvedli v sobotu 23. října na  velké scéně Tylova divadla premiéru představení Penzion pro osamělé dámy, které bylo věnováno k životnímu jubileu Marcely Jirouškové, členky Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora.

Pod režijním vedením Václava Veselého v představení excelují Marcela Jiroušková, Eva Bicanová, Petra Klailová a jako host člen Divadla za oponou Mikuláš Ečer.

Za celoživotní přínos pro spolek v herecké a organizační činnosti obdržela Marcela Jiroušková v letošním roce titul čestný člen spolku.

„Marcela Jiroušková je členkou Ochotnického spolku Tyl od roku 1977. Za tu dobu ztvárnila řadu malých i velkých rolí,“ uvedl Martin Betuštiak, předseda Ochotnického spolku Tyl a připomenul například představení Dámská šatna, Tvrdohlavá žena, nebo Světáci, kde Marcela Jiroušková ztvárnila jednu z hlavních postav, paní Trčkovou.

Děj představení Penzion pro osamělé dámy zavedl diváky do luxusního domova důchodců, kde stárnou  pod dohledem starostlivé pečovatelky dvě dámy. Do jejich hašteření vpadne mladík, který má za úkol především uklízet podlahy. Později však pouto mezi postavami zesílí a ukáže se, že i když tetky ne zcela sdílejí hochův hudební vkus a slovo roštěnka užívají výhradně v souvislosti s pokrmem, mohou je spojit i jiné věci. Hře, ve které se prolíná seniorský svět a teenagerovská optika dneška, dominují slovní humor, drobná nedorozumění, hašteření dvou penzistek a téměř detektivní pátrání. Upravená hra Jany Pacnerové Rocker a dvě staré dámy. 

pra

 

Zavřít menu