Prodejní výstava afrického umění „Afrika vzdálená i blízká“ se uskuteční o prázdninách v prostorách Spolkového a Sankturinovského domu. Umění Tinga Tinga má své kořeny v africké tradici zdobení chýší. Výstava podpoří občanské sdružení Bez mámy, které působí od roku 2006 v Tanzanii. ……………………………………….

Od 11. července až do 31. srpna 2013 potrvá ve výstavním sále Spolkového domu (po-ne: 10:00 – 17:00 hod.) a ve výstavním sále Sankturinovského domu (po-ne: 9:00 – 18:00 hod.) výstava, která představuje pestrobarevné africké umění v kontrastu s bolestnou skutečností afrických problémů, mezi něž například patří vysoký počet sirotků, o které se nikdo nestará. Výstavu pořádá, ve spolupráci s Městem Kutná Hora, Občanské sdružení Bez mámy, které v Tanzanii působí od roku 2006 a je zaměřeno právě na pomoc sirotkům. Výtěžek výstavy podpoří humanitární projekty sdružení v Tanzanii.

Umění Tinga Tinga má své kořeny v africké tradici zdobení chýší. Takové chování bylo zaznamenáno zejména v jižní Tanzanii, v zemi zakladatele tohoto umění Edwarda Saidi Tingatinga (1937-1972). Původně se obrazy malovaly z pigmentů nalezených v přírodě. Nyní jsou obrazy nejčastěji malovány syntetickými barvami, které dodají barvám živější nádech a lesk. Umělci tvoří svá díla nejčastěji přímo na ulicích. Motivy obrazů vycházejí z africké přírody a symbolicky připomínají hluboké propojení člověka s ní.

Více o OS Bez mámy se dočtete ZDE.

.
Tinga Tinga

 

.

Zavřít menu