Projekt SOCHA X oživil prostor v Sedlci

Divadlo X10 působící v sedleckém pivovaru vyhlásilo na jaře Open Call na vytvoření Sochy X. Cílem 1. ročníku projektu bylo oživit převážně turistický prostor Sedlce a upozornit na absenci současného umění ve veřejném prostoru Kutné Hory. „V okolí bývalého sedleckého pivovaru se nacházejí zelené plochy, které roky zejí prázdnotou a nejsou využívány místními obyvateli ani městem. Chceme vystoupit z areálu sedleckého pivovaru a skrze současné umění poukázat na neutěšenost a nepropojenost tohoto místa,“ uvedla Radka Zahradníková z Divadla X10.

Do projektu se přihlásilo dvanáct různých umělců, z nichž byly vybrány dvě autorky, které svoje sochy zrealizovaly a v sobotu 21. května představily veřejnosti.

První z nich Nina Kirk vytvořila sochu Jupiter, která svým tvarem a strukturou odkazuje na morové sloupy vytvářené po morových epidemiích jako vyjádření vděčnosti na konec nemoci. Socha tak vyjadřuje naději, že covid je za námi a lidé se zase budou moci volně pohybovat a setkávat se.

Druhou sochou je Výkřik od autorky Nikoly Emmy Ryšavé, která zde výraznou rudou barvou reaguje zejména na současnou situaci na Ukrajině. Terapie křikem, ulevující od stresu a nahromaděných emocí, může být jednou z možností, jak se s touto situací vypořádat. Rudá socha křičící postavy do polštáře je zároveň symbolem agrese a zbytečně prolité krve.

Obě sochy budou v Sedlci nainstalovány do 20. října a Divadlo X10 doufá v to, že se nyní neutěšený prostor stane i do budoucna místem dalších podobných projektů moderního umění ve veřejném prostoru.

RDK

Zavřít menu