Skládání pyramidy z lidských kostí brzy začne a práce budou pro návštěvníky viditelné

Obnova sedlecké kostnice pokračuje již osmým rokem. V roce 2021 však musely práce výrazně zpomalit, a to z důvodu úbytku finančních prostředků v důsledku celosvětové pandemie. Rekonstrukce kostnice je hrazena výhradně z příjmů z turismu a vzhledem k velkému poklesu návštěvnosti muselo dojít ke zpomalení plánovaných stavebních činností. Původní harmonogram počítal s dokončením prací zhruba v roce 2027, nyní je reálný spíše rok 2030. Správce kostela Všech svatých s kostnicí – Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec prozatím do obnovy památky investovala zhruba 80 miliónů korun, v roce 2021 zhruba 7,8 milionů korun.

I přes výrazný úbytek financí se však v loňském roce podařilo připravit interiér pole po rozebrané pyramidě pro její návrat. Pyramida byla rozebrána v roce 2019 z důvodu statického zajištění celého kostela. Následně byly kosti očištěny a konzervovány a nyní se plánuje jejich návrat do zrestaurovaného klenebního pole v dolní kapli kostnice. Samotná příprava pole pro návrat pyramidy trvala více než dva roky. Poté, co byla v roce 2020 zajištěna statika objektu, pokračovaly práce na snížení vlhkosti v interiéru kostela realizací větrané podlahy v poli po rozebrané pyramidě. V podlaze se vybudovaly speciální odvětrávací kanálky. Podlaha tak bude velmi dobře odvětrávaná a nově sestavená pyramida by tak neměla tolik trpět vlhkostí a tedy destruováním kostního materiálu.

Následně byly očištěny stěny a klenba od zbytků poškozených historických omítek a po celé jaro a léto loňského roku se obnovovala i původní Santiniho štuková výzdoba. V lednu 2022 se do dolní kaple vrátila zrestaurovaná dřevěná výplň, která bude v blízké době s ohledem na historickou podobu opatřena vitrážovým zasklením. V únoru byla dokončena odvětrávaná podlaha, jejíž finální vrstva je v místech, kde bude stát pyramida, opatřena cihlovou dlažbou, okolo ní je pak vyskládána původní Santiniho dlažba, která tak bude pro návštěvníky viditelná. V březnu byl kompletně celý prostor po rozebrané pyramidě vymalován šedou barvou, ze které vystupuje světlá štuková výzdoba.

Na začátku dubna se začne přímo v poli po rozebrané pyramidě sestavovat dřevěná konstrukce, která bude zajišťovat stabilitu celé pyramidy. K samotnému skládání vnějšího pláště z kostí by mělo dojít přibližně od poloviny dubna. Jak dlouho budou práce na montáži kostní pyramidy trvat, není v tuto chvíli jasné. „Jedná se o veliký experiment, nikdo z nás to nikdy nedělal, a tedy vůbec netušíme, jak rychle budou práce postupovat. Nás však velmi těší, že veškeré unikátní práce spojené se skládáním kostní pyramidy, budou probíhat pouze za vitrážovým sklem, budou tedy pro návštěvníky kostnice dobře viditelné. Určitě se jedná o něco výjimečného, co rozhodně stojí za to vidět, protože není jasné, kdy se s ohledem na finanční náročnost celé opravy, budeme moci pustit do renovace dalších pyramid. Oprava jednoho klenebního pole včetně renovace kostní pyramidy vyjde totiž zhruba na dvacet miliónů korun. A vzhledem k útlumu cestovního ruchu, ze kterého je celá rekonstrukce financovaná, se trochu obáváme pustit se do rozebírání další pyramidy. Každý z návštěvníků, který k nám v těchto dnech dorazí, uvidí něco, co už pravděpodobně nikdy neuvidí a navíc nám přímo přispěje na opravu této jedinečné památky,“ uvedla Radka Krejčí, ředitelka organizační složky farnosti Sedlec.

tz, foto: pra, ŘkF – Sedlec

Zavřít menu