Minigalerie ArcusGallery si pomalu a soustavně buduje své místo na kulturní mapě Kutné Hory. A to i při vědomí prostorových omezení, které jinak velice zajímavý a inspirativní prostor přináší. Právě kvůli těmto limitům se ArcusGallery pro přípravu výstavy ArtBijoux spojila s jinou kutnohorskou minigalerií, která působí v hotelu U Kata.

.
Díky ochotě a vstřícnosti kurátorky minigalerie hotelu U Kata Hany Kvasilové se tak na výstavě ArtBijoux představí a propojí špičkové grafické listy se šperky českých autorů, výtvarníků a designerů.
Jednu část výstavy a zároveň i první slovo jejího názvu budou tvořit ocelorytiny českého grafika, ilustrátora a rytce Jiřího Švengsbíra. Je autorem nespočtu precizně vypracovaných grafických listů a mnoha československých známek. Právě filigránské detaily a motivy ocelorytin byly pořadatelům výstavy inspirací pro jejich propojení se současnými, moderními šperky.
Významný český grafik Jiří Švengsbír (* 9. 4. 1921; + 3. 3. 1983) získal vzdělání jako rytec a medailista ve firmě Bäcker na Smíchově, koncem 40. let minulého století začal studovat grafiku na UMPRUM v Praze u Antonína Strnadela. Od mládí se věnoval a experimentoval s různými grafickými technikami. Nakonec se ustálil u ryteckých technik, které vyhovovaly jeho pečlivému naturelu, citu pro detail a úchvatnou výtvarnou zkratku.
Od roku 1938 vytvořil Jiří Švengsbír velké množství obrazů a kreseb, a také více jak tisícovku grafických listů. Ilustroval asi třicet knih, zařadil se mezi špičkové tvůrce poštovních známek. Proslul především jako vynikající rytec.
Jiří Švengsbír je svými díly zastoupen ve sbírkách Národní galerie, Památníku národního písemnictví, Národního muzea a Muzea hlavního města Prahy, Die Staatliche Moritzburg v Halle, Harvard University a v mnoha dalších, především evropských galeriích a muzeích.
Šperky které doplní ocelorytiny Jiřího Švengsbíra, jsou výhradně originálními autorskými pracemi českých výtvarníků a designérů. Kutnohorské šperkaře bude kromě jiných reprezentovat na výstavě ArtBijoux Petr Sádlo, který tvoří pod značkou BuBun. Autorská šperkařská díla na výstavě ArtBijoux představí také studenti a profesoři Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou.

Vernisáží, která výstavu v minigalerii Hotelu U Kata zahájí ve středu 27. března 2013 od 18:00 hodin, provede a tvorbu Jiřího Švengsbíra i autorů vystavovaných šperků představí Hana Kvasilová. O hudební zážitek se postarají žáci a učitelé Základní umělecké školy Kutná Hora.

Další a podrobnější informace i kontaktní údaje najdete na webových stránkách.

(tz)

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu