V Sedlci slaví deset let od vysvěcení a znovuotevření katedrály

Již deset let uběhlo od vysvěcení chrámu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele arcibiskupem Dominikem Dukou. K desátým narozeninám Sedlecké katedrály místní římskokatolická farnost připravuje bohatý program.

Těšit se můžete na již tradiční akci Rovnodennost v Sedlecké katedrále, ve které se 20. března od 17.00 představí komorní soubor Musica Poetica s vystoupením Barokní ženy. Letos putuje výtěžek z dobrovolného vstupného na chod nově vzniklé paliativní péče při kutnohorské nemocnici. Počínaje dubnem je vstupné do kostela každou první neděli v měsíci zdarma.

V květnu jste srdečně zváni na odborné prohlídky týkající se rekonstrukce, architektury, historie, ale i obrazů a soch. Ve čtvrtek 9. května zahájíme oslavy tématem samotné rekonstrukce, během které spatříte i běžně nepřístupná místa. Prohlídku povedou na třech místech současně Karel Koubský st., hlavní projektant Vít Mlázovský a zástupce NPÚ Aleš Pospíšil. Následující čtvrtek 16. 5. vám Spolek Santini prozradí perličky ze života mladého geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Eichla. Výjimečně v pátek 24. května, tedy na Noc kostelů, můžete zavítat na přednášku Karla Vopařila. Téma je nasnadě: „Obrazy v Sedlecké katedrále“, seznámíte se s životem a dílem Petra Brandla, Michaela Willmanna a Jakoba Stevense ze Steinfelsu.

Červen se nese ve znamení výstav malých i velkých umělců. V pátek 21. června proběhne vernisáž výstavy „Splendissima Basilica“. V podkroví budou představeny fotografie Libora Teplého ze stejnojmenné knihy, která vyšla v r. 2009. Na transeptu, jakož i hlavním kůru, spatříte vítězná díla dětské výtvarné soutěže, do které se zapojily kutnohorské školy. Vernisáž bude doplněna hudbou varhaníků a pianistů ze ZUŠ Kutná Hora.

Červenec a srpen je již tradičně spojený s festivalem Kutnohorské léto. Pondělky patří nočním prohlídkám kostnice, úterky katedrále. Všechny prohlídky jsou za doprovodu kostýmovaného mnicha nebo řeholnice a vrcholí varhanním koncertem se zpěvy.

Druhý víkend v září probíhají Dny evropského dědictví. Při té příležitosti je přichystáno překvapení v podobě slovenské kapely Timothy, která hraje vlastní i americký worship. V sobotu 7.9. můžete navštívit rovnou dva koncerty. Odpolední je připraven pro běžné návštěvníky a turisty, večerní od 20:00 doplní svými promluvami P. Mgr. Ing. Michal Němeček z pražského pastoračního střediska. Večer je pojatý ekumenicky.

Oslavy vrcholí poslední víkend v říjnu mší a dvěma koncerty. V pátek se představí místní schola KUSH. V sobotu 26.10. zahraje světoznámý jazzový kytarista Rudy Linka s jeho Triem (kytara, basa a bubny). Nedělní slavnostní mši svatou celebruje královéhradecký biskup Jan Vokál. Nejen opata Snopka, který bude společně se Santinim zkoušet akustiku, potkáte při listopadových kostýmovaných prohlídkách. Z obrazu k vám sestoupí sv. Luitgarda a společně s Františkou, zhrzenou manželkou požitkáře Petra Brandla, povede prohlídku katedrálou .

Ke každému jubileu náleží změny a inovace, proto se symbolem a pojítkem letošních oslav stává desetilistý květ, který vychází z lomeného oblouku na stropě katedrály. Autorem díla je známý grafik František Štorm. Aktuální program naleznete na nových webových stránkách, facebooku i instagramu farnosti. Potkáme se v Sedlci!

tz

Zavřít menu