Vyprodaná zahrada u Dačického tleskala Lubošovi Pospíšilovi & 5P

Letní seriál koncertů pořádaných kutnohorským spolkem Kultura do města na zahradě restaurantu Dačický pokračoval 19. července. U Dačického tentokrát sklízeli ovace více jak stovky návštěvníků Luboš Pospíšil & 5P.

Matador české hudební scény prožívá jedno z nejšťastnějších období své více než padesátileté kariéry, kterou akcentuje deska Poesis Beat (2021) a aktuálně i čtyřicáté výročí vydání kultovního debutu Tenhle vítr jsem měl rád. Jeho koncert přilákal za ideálního letního počasí na zahradu kutnohorského restaurantu Dačický více jak stovku návštěvníků. Ti odměnili vystoupení Luboše Pospíšila a jeho doprovodné kapely 5P bouřlivým aplausem a nepustili muzikanty z pódia bez několika přídavků.

Hudební léto u Dačického zakončí v pátek 23. srpna od 19.30 Ver Terrae. Kapela, jejíž členové mají za sebou dlouholeté spoluhraní v rámci různých projektů od balkanu a českého folkloru po hraní coverů na ulicích evropských měst, má nyní v neustále se rozšiřujícím repertoáru písně z různých koutů světa; makedonské, bulharské, chorvatské, srbské, katalánské, sefardské, tatarské, ukrajinské a další. V lidových písních pulzují věčná témata lásky i žalu, divokosti a radosti i strachu, a tak jsou srozumitelné navzdory více či méně známým jazykům. Nejčastěji uslyšíte kombinaci zpěv, housle, kytara a kontrabas, ale v některých písních se vyskytuje trombon, řecké bouzouki, viola, či pontská lyra.

Jan Šmok

Zavřít menu