Výstava o zmizelém umění jižní Ukrajiny

Kamenná výšivka – pro jednoho dvě nespojitelná slova, pro druhého umění. Přitom se jedná o skutečný druh užitého umění, jehož původ nalezneme na jižní Ukrajině. Ornamenty a motivy, které zdobily domy na jižní Ukrajině ve městě Nová Kachovka, si budou moci prohlédnout návštěvníci výstavy ve Spolkovém domě v Kutné Hoře od 22. února 2024.

Nová Kachovka (Chersonská oblast) je mladé město vybudované r. 1952 v souvislosti s Kachovskou vodní elektrárnou a Severním krymským kanálem. Na oživení nevýrazných a jednotvárných fasád zdejších budov byla povolána skupina umělců, do které patřil i Hryhorij Dovženko. Ten se rozhodl použít ornamenty s motivy květin, klasů, přírodních motivů a svou práci realizoval pomocí postupu, který si nechal i patentovat. Jednalo se o postup „rytí do čerstvé omítky s malbou na bázi polyvinylchloridových syntetických pryskyřic“. Výsledný efekt popisovali návštěvníci Nové Kachovky jako domy přikryté krajkou. Toto jedinečné dílo však nebylo úřady uznáno jako umělecký výtvor, a tak byly v pozdějších letech ornamenty zaběleny. Až po roce 2010 docházelo díky aktivitě dobrovolníků k opravám a renovacím.

Bohužel od února 2022 se oblast (nejen) Nové Kachovky stala cílem útoků ruských vojsk. Kromě utrpení, bolesti a smrti přinesl válečný konflikt i zničení domů zdobených ornamenty s „výšivkou“.

Ukrajinská umělkyně Táňa Bolharova pracovala v letech 2022-2023 na projektu „Kamenné výšivky Nové Kachovky na textilu“ a vytvořila tak na gobelínech a textilních panelech jedinečnou připomínku již zničeného uměleckého odkazu z novokachovských domů.

Vedoucí odboru cestovního ruchu, školství a kultury Dagmar Ostřanská dodává: „Tímto projektem si chceme připomenout 2 roky trvající ruskou agresi na Ukrajině, která zasahuje především do lidských osudů, nevratně ničí kulturní památky Ukrajiny, je ekologickou katastrofou a přináší spousty bolesti. Proto jsme si vybrali projekt Táňi Bolharove, které zachytila již zničené ornamenty a motivy domů Nové Kachovky“.

Výstavě bude předcházet vernisáž ve čtvrtek 22. února od 17 hodin, která proběhne za přítomnosti autorky gobelínů Táni Bolharove, starosty města Kutná Hora Lukáše Seiferta a Vitalije Usateho, chargé d´affaires Velvyslanectví Ukrajiny v České republice. Výstava a doprovodný program se konají ve spolupráci s Českým centrem Sofie, Křesťanským společenstvím, Centrem na podporu integrace cizinců Kutná Hora, Projektem ambUAlance.

Výstava bude ke zhlédnutí ve Spolkovém domě, Lierova 146 v Kutné Hoře zdarma od 22. 2. do 24. 3. 2024.

Kristýna Šimonová, vedoucí oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů

Zavřít menu