Výstava v Dačického domě je věnována k 50. výročí podepsání úmluvy k ochraně kulturního a přírodního dědictví

UNESCO SPOJUJE! je název výstavy, kterou k 50. výročí podepsání Úmluvy OSN o ochraně kulturního a přírodního dědictví pořádá v Dačického domě Nadace Kutná Hora – památka UNESCO. Slavnostní zahájení výstavy se 11. listopadu konalo za účasti zástupců ministerstva kultury, národního památkového ústavu, představitelů města Kutné Hory, site managerů a řady dalších vzácných hostů. O hudební zážitek při vernisáži se postarala klavíristka Kateřina Fillová, ředitelka ZUŠ Kutná Hora. Součástí výstavy jsou dva filmové dokumenty ze záchrany vily Tugendhat v Brně a Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

V úvodu vernisáže Pavel Bezouška, ředitel Nadace Kutná Hora – Památka UNESCO konstatoval, že hlavním důvodem výstavy je připomenout význam této úmluvy, k čemu slouží a připomenout široké veřejnosti potřebnost ochrany památek a péče  o dědictví našich předků. Na výstavě jsou k vidění exponáty a dokumenty zapůjčené z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, z Třebíče, Mariánských lázní i Brna, vily Tugendhat.

Michal Beneš, který se podílel i na zápisu města Kutné Hory na seznam UNESCO, a je členem správní rady Nadace Kutná Hora – památka UNESCO, připomenul, že Úmluva OSN o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví byla podepsána v Paříži 16. listopadu 1972  a řadí se k nejpopulárnějším úmluvám UNESCO vůbec. Jak připomíná i jeden z panelů na výstavě, na Seznamu světového dědictví je zapsáno celkem 897 kulturní pamětihodností, 218 přírodních a 39 památek je zapsáno pro své hodnoty kulturní a zároveň přírodní.

pra

Zavřít menu