Výtvarná díla kutnohorských umělců inspirovaná písněmi textařů spjatých s Kutnou Horou jsou k vidění ve Spolkovém domě

Slova v barvy zakletá je název výstavy, jejíž vernisáž se 13. října ve Spolkovém domě setkala s mimořádným zájmem veřejnosti. Iniciátorem netradiční výstavy, která spojuje kutnohorské umělce, výtvarníky a muzikanty, byl Pavel Ladra z odboru cestovního ruchu, školství a kultury. O hudební zážitek se postarala skvělá kapela Time to play.

„Nápad zkusit propojit výtvarné umění s hudbou vznikl asi před dvěma lety. Bylo to v době, kdy jsme s kapelou připravovali skladby pro nové album a já přemýšlel o vztahu hudby a textu. Jak se vzájemně ovlivňují. Napadlo mě tenkrát, že by bylo docela zajímavé vědět, jak texty působí na jiné umělce, nejen na skladatele hudby. Pokládal jsem si otázku, jak by text vypadal přenesený do výtvarného díla. A jestli by se tím vůbec někdo chtěl zabývat. A tak jsem to zkusil, oslovil jsem obě skupiny umělců a ono to vyšlo,“ řekl Pavel Ladra.

Jak uvedl Michal Trnka, který vernisáží provázel, výstava Slova v barvy zakletá, kterou pořádá město Kutná Hora, je v jistém směru na kutnohorské poměry ojedinělá. „Nebývá totiž zvykem tvůrčí propojení osob z nejrůznějších uměleckých oborů ve společném projektu. A právě tohle si klade za cíl výstava, která je od 7. listopadu přístupná ve Spolkovém domě,“ řekl Michal Trnka a doplnil, že výtvarná díla byla inspirována autorskými písňovými texty hudebních textařů, kteří z Kutné Hory pocházejí, žijí tady, nebo jsou s Kutnou Horou nějakým způsobem spjati.

„Organizátoři výstavy oslovili deset výtvarníků a stejný počet hudebníků. Konkrétní písňové texty pak byly umělcům přiřazeny losováním. Ti pak mohli výtvarná díla vytvořit libovolnou technikou. Každý měl za úkol ztvárnit maximálně dvojici děl,“ vysvětlil Michal Trnka s tím, že návštěvníci výstavy mají příležitost zaposlouchat se do hudebních skladeb, začíst se do textů, které byly výtvarníkům inspirací.

Výtvarná díla inspirovaná texty písní vystavují Ivo Vičar, který se vernisáže nemohl zúčastnit, Jakub Obraz, Michal Cetkovský, Hana Richterová, Dušan Lapáček, Jiří D. Dostál, Aleš Rezler, Alena Dědourková, Jitka Jelínková a Radek Černovský. Seznámit se s tím, jak výtvarníci vnímají díla kutnohorských textařů a hudebníků, se mohou zájemci seznámit ve Spolkovém domě do 7. listopadu a zájemci ji mohou navštívit denně od 10 do 12.30 hodin a od 13 do 17 hodin.

pra

 

Zavřít menu