Z tiskové konference k festivalu OLDstars on the ROAD: Kutná Hora

V pondělí 20.června odpoledne proběhla tisková konference k blížícímu se benefičnímu festivalu OLDstars on the ROAD. V konferenčním sále Dačického domu vystoupili koordinátoři festivalu (a zároveň průvodci celou konferencí) Elisa Spevánková a Jiří Dejl, dále tvůrci programu a dramaturgie spolu s autory inscenací. Zatímco venku ukázala příroda svou sílu a živly doslova řádily, nikdo z prezentujících se nastalých technických komplikací nezalekl a všichni s humorem a nadšením představili festival samotný a jeho program.

Pořadatele festivalu upoutala Kutná Hora především svou historií, uměleckým působením a atraktivní je podle nich i propojení tradice a současného moderního divadla. Ve dnech 8. – 10.července tak ožije bývalý pivovar Sedlec studentským divadlem a workshopy.

Přítomný radní pro kulturu v Kutné Hoře Štěpán Drtina poděkoval pořadatelům, že si pro konání současného festivalu vybrali právě Kutnou Horu, a rovněž doufá, že i příští festivalové ročníky město uvítá.

Divadelní hry zobrazí téma války, hledání pravdy, touhu po moci, odkaz dění na Ukrajině, putování za sny, ale zazní i smích díky komedii Bosé nohy v parku. Široké spektrum divadelních her doplní workshopy – herecké a jevištní tvorby a cirkusové akrobacie. Divadlem a festivalovým životem ožije areál sedleckého pivovaru a také vedlejší louka, která se promění na stanové městečko se sociálním zázemím a stravovacími službami.

Obsah festivalu se dle slov koordinátorů opírá o tři pilíře – samotný festival v areálu bývalého sedleckého pivovaru, turné po středočeských hradech a zámcích a jako třetí nevšední zážitek v podobě divadelní procházky v klášteře v Roudnici nad Labem.

Celou tiskovou konferenci je možné zhlédnout zde ze záznamu.

Festival se koná ve dnech 8. – 10. 7. 2022.

Místo konání: Pivovar Sedlec, Zámecká 136, 284 03 Kutná Hora – Sedlec

OLDstars z. s. jsou nezávislá umělecká skupina sdružující přes stovku studentů, převážně ze středních a vysokých uměleckých škol. Za osmnáct let své existence nastudovali přes 300 inscenací a uspořádali 18 ročníků divadelních festivalů. Mezi ně patří benefiční festival OLDstars on the ROUD i Festival studentských divadel v pražském Divadle v Celetné, které se pravidelně uskutečňují dodnes. Připravují divadelní turné a jiné kulturní projekty, úspěšně se účastní soutěžních festivalů po celé republice. V rámci své pražské činnosti provozují dva prostory, sklep HarOLD v Charkovské ulici ve Vršovicích a Bytové divadlo H2/O v nedaleké Košické ulici. Pravidelně se účastní studentských divadelních přehlídek a tradiční Noci divadel.

Repertoár je široce dramaturgicky rozkročený s důrazem na přípravu budoucích profesionálních umělců – kromě klasických titulů a původních dramatizací si Herecké studio vyzkoušelo i autorskou tvorbu. V posledních sezónách se diváci často potkávají s moderní dramatikou, nejčastěji s tzv. coolness a „in yer face“ dramatikou. (oficiální text na oldstarsontheroad)

Zavřít menu