Žáci z Kamenné stezky vystavují svá díla ve Dvorním domku na nádvoří Sankturinovského domu

Stříbrný fénix. Tak zní název výstavy prací žáků čtyř tříd ZŠ Kamenná stezka pořádané od 4. do 31. října ve Dvorním domku Sankturinovského domu. Výstava navazuje na jeden z edukačních programů nabízených Galerií Felixe Jeneweina pro děti z mateřských, základních i uměleckých škol, který přibližuje dávnou historii Sankturinovského domu a jeho alchymistickou minulost. Žáci 4. B pod vedením třídní učitelky Aleny Hurtové a asistentky Jany Štolbové si vzali patronát nad výstavou. Rámovali obrázky své i svých spolužáků, instalovali výstavu a zajistili vše potřebné pro vernisáž, včetně pozvánek i hudebního vystoupení.  

Jak připomenula v úvodních slovech při vernisáži Anna Hurtová, Fénix je podle mytologie bájný pták, který přilétá jednou za 500 let do chrámu v Heliopoli, kde shoří a znovu se narodí jako mladý, silnější. „Pro středověkou alchymii měl velký význam právě tím spojením s elementem ohně, který alchymisté využívali,“ řekla Anna Hurtová a přiblížila tak souvislost se Sankturinovským domem a jeho expozicí alchymie a renezančních věd.

Výstavní prostory v domečku zaplnila originální díla žáků nejen 4. B, ale i starších a mladších kamarádů. V galerijní zahradě stojí za pozornost také kolektivní dílo dětí z 1. B, Fénix, který se rodí z popela.  Dílo vzniklo technikou rust art (tisk na plátno pomocí rzi) pod vedením třídní učitelky 1. B Aleny Haškové.

Edukátorka Galerie Felixe Jeneweina v Kutné Hoře má už první zpětnou vazbu od vyučujících. „Třídu to stmelilo. To je pro mě osobně ten největší přínos. Nemá to jen dopad na umělecké cítění, ale i sociální vazby. A to mne velmi těší,“ zdůraznila Anna Dvořáková a doplnila, že výstavy prací žáků kutnohorských škol, které se zúčastnily edukačního programu v Sankturinovském domě, budou pokračovat celý školní rok. Již v listopadu budou prostory v domečku na nádvoří Sankturinovského domu patřit výstavě prací žáků Základní umělecké školy Kutná Hora.

Edukační programy Galerie Felixe Jeneweina přibližují dětem dávnou historii Sankturinovského domu, který ukrývá příběh pana Beneše z Trničí a také působení mnoha osobností, které se zde věnovaly lékařským vědám, pracovaly v oboru metalurgie, chemie, geologie. Expozice Alchymie a renesančních věd provází návštěvníky od sklepa až po půdu.

M. Pravdová

Zavřít menu